Hnutí ANO žádá další mimořádnou schůzi. Chce řešit podíl premiéra Fialy v družstevní záložně

Hnutí ANO žádá svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, důvodem je majetkový podíl premiéra Petra Fialy (ODS) v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Během čtvrteční návštěvy v České Lípě o tom informovala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová.

Na premiérovo opomenutí upozornily Seznam Zprávy s tím, že Fialovi hrozí padesátitisícová pokuta. Premiér chybu vysvětlil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

ČTĚTE TAKÉ: Připomínáte mi soudruha Štěpána, vmetla Pekarová Schillerové. Podle té je příliš mladá

„My jsme se na našem poslaneckém klubu usnesli a sesbírali podpisy na svolání mimořádné schůze s názvem 'zapomenutý milion premiéra v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz'. Pan premiér a celá ODS dostanou prostor vysvětlit, co se vlastně stalo a Petr Fiala zároveň bude moci zveřejnit daňová přiznání před vstupem do politiky, jako to udělal předchozí premiér Andrej Babiš," doplnila Schillerová.

Premiér Fiala má vysvětlení svého podílu v pojišťovně za dostatečné. „Nevím, co se na té schůzi bude projednávat. Já jsem veřejnosti vše vysvětlil, ukázal výpisy. Nevím, co bych k tomu měl ještě víc říci," reagoval premiér Fiala. Svolání mimořádné schůze sněmovny hnutím ANO jen ukazuje na to, že hnutí ANO nemá žádná témata a je ukázkou jeho programové vyprázdněnosti.

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle Fialy vyplynulo, že potenciální pokuta je možná již promlčená. „Pokud se to potvrdí, tak jsem rozhodnut věnovat 50 tisíc korun na charitativní projekty. Považuji to za čestné řešení této situace,“ dodal.

Babiš ve čtvrtek premiéra vyzval, aby zveřejnil své majetkové poměry z roku 2011 a daňové přiznání ze stejného roku, předtím než se stal ministrem školství v roce 2012, a každoroční daňová přiznání. „Měl by ukázat, jestli měl na ty majetky skutečně zdroje, aby byl transparentní,“ dodal Babiš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Premiér Fiala zapomněl na podíl v záložně

Tagy:
podíl ODS Petr Fiala Poslanecká sněmovna ANO 2011 majetek mimořádná schůze Poslanecká sněmovna ČR Podnikatelská Družstevní Záložna