Připomínáte mi soudruha Štěpána, vmetla Pekarová Schillerové. Podle té je příliš mladá

Mezi předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfkou poslaneckého klubu hnutí ANO Alenou Schillerovou to v poslední době vře. Exministryně financí totiž na setkání s občany uvedla, že je podle ní Pekarová příliš mladá pro funkci předsedkyně Sněmovny. Šéfka TOP 09 tak přirovnala Schillerovou ke komunistovi Miroslavu Štěpánovi.

„Zaznamenala jsem slova Aleny Schillerové o tom, že jsem na předsedkyni Poslanecké sněmovny moc mladá. Jde o dosti neoriginální taktiku, jak dehonestovat odpůrce, když chybí argumenty. Trochu mi to připomíná soudruha Štěpána,“ narážela Pekarová na komunistu Miroslava Štěpána, který v roce 1989 popudil dělníky slovy, že děti nemají rozhodovat o budoucnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Hlásná trouba Ruska. Pekarová odsoudila Schillerovou za slova o válce, ostře se pohádaly

Předsedkyně Sněmovny naopak vyzvala mladé, aby se v politice více angažovali. „Já mám také jeden vzkaz. Ne pro paní poslankyni, ale pro všechny mladé lidi: politika je tu i pro Vás, angažujte se v ní nebo buďte aktivní jakkoliv jinak. Takovéhle výroky by nás měly naopak vybudit, ne odradit. U mě najdou mladí lidé vždy podporu a zastání,“ napsala na sociální síti X.

Narážela na slova Schillerové, která pronesla během setkání s občany ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Je to hrozné. My, co jsme vyrostli v komunismu a poslouchali jsme prázdné kecy komunistických pohlavárů, tak jako kdybychom se vrátili hromadu let zpátky. Mám ráda mladé lidi, mám k mladé generaci obrovský vztah, ale na druhé straně si říkám, že předsedou Poslanecké sněmovny by měl být člověk, který má něco odžito,“ sdělila směrem k Schillerové na videu, které se šíří na sociálních sítích.

Nejedná se však o jediný konflikt Pekarové s Schillerovou v poslední době. Vlnu nevole vyvolala předsedkyně poslaneckého klubu ANO svými nedávnými slovy o míru. „Nejsou to investice do tanků, které nás někam posunou. Potřebujeme investovat do dopravní infrastruktury. Určitě ne do připravenosti na válku, jak říká šéf generálního štábu (Karel) Řehka. Vždy se osypu, když vidím jeho vyjádření nebo headliny: ‚Připravme se na válku.‘ Nechceme se připravovat na válku. Chceme žít v míru,“ řekla Schillerová v rozhovoru s moderátorem Čestmírem Strakatým v podcastu Crunch.

Ozvala se právě Pekarová. „Nejedná se o výrok Viktora Orbána. Tenhle má na svědomí Alena Schillerová. Jako ministryně financí byla hrozbou naší ekonomiky. Jako opoziční poslankyně je hlásnou troubou ruské propagandy,“ nebrala si servítky šéfka TOP 09.

Schillerová si kritiku od Pekarové nenechala líbit. „Mám pocit, že politiky jako vy si Putin musel vysnít. Tak dobře a důkladně rozdělovat společnost své vlastní země, to nedokáže ani ta ruská propaganda. A pokud jde o armádu – ať se připravuje, na co uzná za vhodné a jak nejlépe umí, je to ostatně její úloha. Ale fakt není správné každý týden obcházet média a vyprávět, že jsme na prahu jaderné války. Spoustu lidí to děsí, to vás ale nikdy nezajímalo,“ vzkázala skrze sociální sítě.

Pekarová reagovala následovně: „Paní poslankyně, dál rozmazávat ostudný výrok, to už je opravdová absence sebereflexe. Vysnít si musel Kreml ministryni financí, která po invazi ruských vojsk na Krym handlovala s bolševiky a osekala armádě rozpočet. Jednala jste v rozporu se zájmy naší země tehdy a pokračujete v tom i nyní.“

Tagy: