Promlčená pokuta? Peníze věnuji na charitu, vzkázal Fiala ke své chybě v majetkovém přiznání

Předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Fiala zapomněl na podíl v záložně

Premiér Petr Fiala (ODS) zkontroloval formuláře o střetu zájmů po upozornění, že v majetkových přiznáních opomněl zmínit, že byl vlastníkem podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Pro jistotu doplnil i své dlouhodobé penzijní připojištění. Na sociálních sítích vzkázal, že nerad dělá chyby a celá situace ho mrzí. „Pokud se potvrdí, že je mé opomenutí již promlčené, jsem rozhodnut věnovat 50 tisíc korun na charitativní projekty,“ avizoval premiér.

„Jak víte, média mne upozornila na chybu, kterou jsem udělal při vyplňování formulářů o střetu zájmů. Nikoliv úmyslně. Neuvědomil jsem si, že přestože jsem měl v PDZ běžný účet, je záložna něco jiného než banka, a tedy mám i nějaký – byť minimální – podíl v družstvu,“ vysvětloval své pochybení u majetkového přiznání premiér na sociální síti X.

Vzkázal, že v posledních dnech zkontroloval vyplněné formuláře o střetu zájmů a obrátil se na experty ze státní správy. „Existují různé interpretace, co a do kterého přiznání (liší se například vstupní, výstupní a průběžná) správně vyplnit. Zejména pak u finančních produktů,“ informoval.

ČTĚTE TAKÉ: Havlíček: Fiala je ekonomický popleta ovlivněný lobbisty. Vadí mi, jak lže a neřídí vládu

Výsledkem konzultací je podle Fialy nakonec více změn. „Pro jistotu jsem doplnil například i svoje dlouholeté penzijní připojištění,“ dodal. Do záložny podle dřívějších informací uložil nejprve 700 a poté 250 tisíc korun. Po dotazech médií připravil příslušné výpisy z Komerční banky a dal je k dispozici vládnímu tiskovému oddělení k možnému nahlédnutí ze strany médií.

Fiala uvedl, že v posledních dnech odpovídá i na dotazy, zda měl dost peněz na koupi bytu v Brně v roce 2021. „Ano, měl. Použil jsem úspory, které jsem měl na běžném a spořicím účtu a také v podílových listech v Komerční bance,“ sdělil. Dodal, že jako ústavní činitel měl v letech 2017 až 2020 příjem téměř devět milionů korun. „Už jen tento fakt ukazuje, že moje výdaje jsou naprosto adekvátní mým příjmům,“ doplnil.

Kolegové se premiéra zastávají

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Z konzultace s experty podle Fialy vyplynulo, že potenciální pokuta je možná již promlčená. „Pokud se to potvrdí, tak jsem rozhodnut věnovat 50 tisíc korun na charitativní projekty. Považuji to za čestné řešení této situace,“ dodal na závěr.

Lídři koaličních lidovců a STAN Marian Jurečka a Vít Rakušan v pondělí uvedli, že Fiala pochybení v majetkových přiznáních dostatečně vysvětlil. Šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura se podivil nad tím, že na chybu neupozornili předsedu ODS jeho poradci. Podle něj vyvstává otázka, zda jde o jednotlivost, nebo o špičku ledovce. Otazníky, které se musí vysvětlit, vzbuzuje situace také podle šéfky poslanců opozičního ANO Aleny Schillerové.

Web Seznam Zprávy napsal, že chybu v premiérových dokumentech zjistil při prověřování podezřelých finančních operací v PDZ. Později přinesl informace o pochybnostech kolem pověsti záložny i o tom, že Fialův tým o nich byl informován.

Záložna se ve středu ohradila proti článkům serveru, které naznačují účast této kampeličky na nekalých aktivitách, z nichž je viněna chorvatská společnost WDG Promet. Případ možného podvodu nyní vyšetřují ukrajinské orgány. „PDZ není ze strany ukrajinských úřadů z ničeho obviněna, natož obžalována. PDZ svým postupem zabránila větším škodám pro Ukrajinu, když na věc sama opakovaně upozornila, a aktivně blokovala v rámci svých možností některé kroky podezřelých,“ uvedla záložna.

Články Seznam Zpráv označila za tendenční a nepravdivé. „PDZ se proti spekulativním náznakům, že by jakkoliv umožňovala, nebo se snad dokonce podílela na jakýchkoliv protiprávních aktivitách, a to zejména v oblasti boje proti praní špinavých peněz, důrazně ohrazuje. Proti těmto lživým obviněním se budeme bránit veškerými dostupnými právními prostředky,“ oznámila.

Tagy: