Hoďme atomovku na Sibiř, volá Putinova propagandistka. Slibuje si návrat o 30 let zpátky

Moskva by měla shodit atomovou bombu na své vlastní území, konkrétně na Sibiř. Prohlásila to šéfka ruské televize RT a jedna z hlavních tváří propagandy Kremlu Margarita Simonjanová ve svém vysílání. Podle ní by takový výbuch způsobil zničení veškeré elektroniky či satelitů a vrátil by zemi o zhruba 30 let zpátky, což by prý uvítala. Její slova vyvolala odpor některých ruských politiků. Zastání naopak našla u vládce Čečenska Ramzana Kadyrova.

Simonjanová ve svém pondělním vysílání, které zveřejnila na sociální síti Telegram, volala po shození atomové bomby na Sibiř, tedy území, které už stovky let náleží Rusku. Svůj nápad odůvodnila hned několika věcmi.

PODÍVEJTE SE: Ruská občanka varovala před Vladimirem Putinem

Zaprvé má za to, že by to odstrašilo Západ. „Vedete proti nám válku a my tak musíme vést válku proti vám se vším, co to obnáší,“ vzkázala Simonjanová. Následně ve vysílání ruskému publiku tvrdila, že Západ „neustoupí, dokud nepocítí hodně bolesti“. „Neustoupí, dokud nepoznají tuto bezprostřední hrozbu,“ dodala šéfka RT.

Podle ní by zároveň výbuch ruské atomové bomby nezpůsobil „nic hrozivého“. „Nenastala by žádná nukleární zima, nikdo by neumřel na rakovinu, ale veškerá elektronika a satelity by byly vyřazeny,“ pokračovala Simonjanová.

Podle ní by se země takto vrátila „někam do roku 1993“, což by prý uvítala. „Byla bych za to ráda. Aspoň bych nemusela svým dětem vysvětlovat, proč všichni mají různé vychytávky a oni ne,“ dodala ruská novinářka, která je považována za jednoho z vrchních představitelů prokremelské propagandy.

Rusové zuří, Kadyrov obhajuje

Slova známé propagandistky nenechala chladným například poslance z Omsku Andreje Aljochina. „Zdá se, že pro tyto lidi už žádné Rusko za Moskevským centrálním okruhem neexistuje,“ komentoval poslanec podle webu Mind.ua.

Jeho kolegyně ze Státní dumy Marija Prusakovová pro změnu hlásila, že Simonjanová svým výrokem „hluboce urazila“ obyvatele Sibiře už jen tím, že se s nimi o možném shozu bomby vůbec nebavila. Podle ní by si za své výroky propagandistka měla sypat popel na hlavu. „Minimálně by ses měla omluvit všem obyvatelům Sibiře,“ vzkázala Prusakovová televizní šéfce.

Propagandistka naopak mírné zastání nalezla u čečenského vladaře Ramzana Kadyrova. „Margarita Simonjanová není tak hloupá, aby navrhla jaderný útok na naše vlastní území,“ napsal Kadyrov na Telegramu s tím, že novinářka je podle jeho mínění „pravou patriotkou“ a její slova jsou prý „vytržena z kontextu“.

Kadyrov posléze dodal, že Simonjanová svými výroky myslela, že „i za tak nepříznivých podmínek vývoje Rusko v porovnání se zbytkem světa strategicky nemůže prohrát“.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Sibiř Čečensko Rusko Telegram Moskevský Kreml jaderná zbraň Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu Margarita Simonjanová