Čechy zlato vyšvihlo na čtvrté místo hokejového žebříčku. Druzí jsou Rusové, jak je to možné?

Radost útočníka Ondřeje Paláta po vyhraném finále proti Švýcarsku (26. 5. 2024)

Český hokejový tým vybojoval po 14 letech zlato na MS

Národní tým v neděli ukončil 14 let dlouhé čekání na zlatou medaili ze světového šampionátu. V Česku zavládla euforie a se srdečním tepem fanoušků vystřelila na žebříčku Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) vzhůru také česká reprezentace. Po zisku zlatých medailí se „zlatí hoši“ vyhoupli na čtvrté místo. Vzhůru se ale překvapivě posunuli také hokejisté Ruska. Od začátku ruské agrese na Ukrajině sice na mezinárodních soutěžích nehrají, IIHF jim ale uměle připočítává body.

První příčku v takzvaném IIHF Rankingu nadále zaujímají hokejisté Kanady. A to i přesto, že na letošním šampionátu v zápase o třetí místo nestačili na Švédy a z Prahy si tak odvezli jen bramborové medaile.

ČTĚTE TAKÉ: Prezident Pavel přijme ve čtvrtek české hokejisty na Pražském hradě. Přinesli nové Nagano, řekl

O největší posun vzhůru se v žebříčku postarali zlatí hokejisté České republiky. V tabulce díky vítězství ve finále proti Švýcarům poskočili o čtyři místa vzhůru na pozici čtvrtého nejlepšího týmu. Toto místo naposledy Češi zaujímali v roce 2013. Neúspěšní finalisté Švýcaři se díky stříbrnému postu posunuli o dvě místa vzhůru na pátou pozici, hned za Česko.

Pozice v žebříčku IIHF Země
1. místo Kanada
2. místo Rusko
3. místo Finsko
4. místo Česká republika
5. místo Švýcarsko
6. místo USA
7. místo Švédsko
8. místo Německo
9. místo Slovensko
10. místo Lotyšsko

Naopak neúspěšný byl právě skončený šampionát z pohledu pořadí v žebříčku pro Němce. Stříbrní medailisté z loňského světového turnaje i olympijských her v Pchjongčchangu byli ještě na začátku května na páté pozici. Kvůli nevydařenému šampionátu, kdy Němci vypadli už ve čtvrtfinále proti Švýcarům, klesli o tři místa na osmou pozici.

K TÉMATU: Hokejista Michal Vondrka o zlatu českých hokejistů na MS 2024

O dvě pozice spadly také Spojené státy a o jednu příčku klesli Švédi, a to přesto, že v Praze slavili bronz. O jednu pozici si pohoršili také Finové, kteří vypadli ve čtvrtfinále právě se Švédy.

Rusové nehrají, federace jim ale body přiděluje

Ruští a běloruští hokejisté od rozpoutání invaze na Ukrajinu na šampionátech IIHF nenastupují. I tak si ale hokejisté největší země světa po letošním mistrovství světa o jednu příčku polepšili a posunuli se na druhé místo. Jak je to možné?

Světová hokejová federace totiž vymyslela mazaný plán, jak Rusy a Bělorusy udržet v elitní skupině. I když týmy nenastupují, IIHF jim uměle dopočítává body. Za poslední tři šampionáty tak Rusové získali 1520 bodů. To odpovídá třetímu místu na mistrovství světa a jelikož Finové letos skončili již ve čtvrtfinále, posunuli se Rusové před ně.

Žebříček IIHF se počítá z pěti posledních akcí, které federace zaštiťuje (mistrovství světa a olympijské hry). Podle umístění v soutěži se týmu přidělí odpovídající počet bodů. Například za zlatou medaili získá tým 1600 bodů, za stříbro o 40 bodů méně a bronzoví medailisté si připočtou 1520 bodů.

Váha výsledků ale s časem klesá. Bodový zisk z loňského šampionátu tak má jen 75procentní váhu, nejstarší započítávaný výsledek má již jen čtvrtinovou hodnotu.

Pozice v žebříčku je pro národní týmy poměrně důležitá. Vypočítává se z něj složení základních skupin mistrovství světa. Osm nejlepších týmů má také automatickou vstupenku na olympijský turnaj. Ze zbylých čtyř míst připadne jedno pořadateli a o tři se hraje kvalifikace.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Češi v semifinále totálně rozstříleli Švédy a v neděli budou bojovat o zlato

Tagy:
Kanada Olympijské hry hokejista zlatá medaile čtvrtfinále Česko USA Praha Mistrovství světa v ledním hokeji Mezinárodní federace ledního hokeje