Hokejová horečka stoupá. Postup Čechů do bojů o medaile vzbudil ohlas doma i ve světě

Reprezentační gólman Lukáš Dostál po čtvrtfinále

Hokejové ohlasy

Čtvrteční postup českých hokejových reprezentantů do semifinále světového šampionátu vzbudil mohutný ohlas. Hokejistům gratulovala řada předních osobností veřejného života. Gratulaci přes sociální sítě poslal i prezident republiky Petr Pavel zotavující se z nehody na motorce. Poražení Američané ocenili elektrizující atmosféru pražské O2 areny.

Úspěšné čtvrtfinále bylo o to sladší, že poraženým soupeřem byli znovu hokejisté USA. Před 20 lety Američané uzemnili narvané ochozy vysočanské haly po samostatných nájezdech. Letos se takové drama nekonalo, třebaže výsledek 1:0 byl těsný.

„Byl to skvělý hokej s úžasnou atmosférou. Bohužel jsme neuspěli, ale nebylo to z důvodu nedostatku úsilí,“ řekl po zápase zklamaný trenér zámořského výběru John Hynes pro agenturu AP. Například web NBC upozornil, že letošní americká reprezentace byla podle papírových předpokladů velice silná, když do Evropy přijely takové hvězdy jako Seth Jones a Johnny Gaudreau. Zároveň Američané vypadli ve čtvrtfinále poprvé po pěti letech.

Českým hokejistům gratulovali kromě tenistky Petry Kvitové a bojovníka MMA Jiřího Procházky také premiér Petr Fiala (ODS) či lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Oba sledovali zápas přímo z ochozů O2 areny.

Hokejová horečka v Praze neunikla pozornosti ani semifinálovým soupeřům Čechů ze Švédska, Deník Aftonbladet se pozastavuje na rekordním počtu diváků na jednotlivých utkáních. Švédové odehráli dosud všechna svá utkání v Ostravě, ale minimálně jednoho průzkumníka na pražských zápasech měli. „Byl jsem na utkání Velká Británie – Norsko a čekala na mě plná hala. Bylo to bláznivé,“ popsal atmosféru na pražských zápasech Jesper Björck, marketingový manažer Švédského hokejového svazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nečasova partnerka Nikola: Martina bych přeprala i já, místo bitek krouží jako surikata

Tagy:
Velká Británie Norsko Švédsko hokejista NBC hokej čtvrtfinále USA Seth Jones Johnny Gaudreau John Hynes