Hokejové maratony: Sparta končila před půlnocí, proti rekordu to však nic není

Pátá odbila v O2 areně až krátce před půlnocí. Hokejová Sparta dokázala v pondělí přetlačit Bílé Tygry 5:4 díky gólu ve 104. minutě a halou zněla známá písnička tradičně doprovázející pátou trefu pražského týmu. Gól znamenal postup do semifinále play-off, a to po druhém nejdelším utkání v historii extraligy. V porovnání s vůbec největším hokejovým maratonem v dějinách šlo ale o „kratičkou“ show.

První polovina zápasu mezi Spartou a Libercem byla pořádně bláznivá, na góly bohatá. Když se ale v čase 29:05 týmy srovnaly na skóre 4:4, zavřely oba gólmani – na domácí straně Július Hudáček, na severočeské Petr Kváča – své brány.

A to tak, že se na rozřešení pátého duelu čtvrtfinálové série čekalo až do času 103:28. Jinými slovy nechybělo příliš a odehrály se dva plnohodnotné zápasy. Česká pravidla totiž říkají, že pokud už může ve vyřazovacích bojích jeden mančaft poskočit „o patro výš“, hraje se, dokud nepadne gól. Žádné samostatné nájezdy. Nekonečný večer utknul bek Tomáš Pavelka a poslal Pražany do semifinále s Motorem České Budějovice.

Liberečtí zkoušeli ještě utnout oslavy trenérskou výzvou, ale branka i po přezkoumání platila. Pokud by s reklamací uspěli, možná by padl extraligový rekord.

Ten se zrodil před devíti lety. V předkole play-off sezony 2012/2013 mezi Českými Budějovicemi a Vítkovicemi se hrálo 113 minut a 51 vteřin.

Osm prodloužení, konec v půl třetí ráno

Což je v podstatě nic, pokud vezmeme v úvahu absolutně nejdelší profesionální hokejový zápas dějin. Na svědomí ho má norská liga, konkrétně týmy Storhamar Dragons a Sparta Warriors. Diváci dostali za zaplacené vstupenky pořádnou porci zábavy, která v play-off před pěti lety začala v šest hodin odpoledne a končila až v půl třetí ráno.

Rozhodnuto bylo až v osmé části prodloužení po ohromujících 217 minutách a 13 sekundách čistého času. Takže jeden zápas v sobě skrýval více než tři a půl běžného utkání.

Vysilující maraton v Norsku sebral primát slavné NHL, která se do té doby mohla pyšnit oním nejdelším zápasem v historii. Konal se už v dávných hokejových časech, roku 1936. Tehdy se duel mezi Detroitem a Montrealem Maroons protáhl až do času 176:30. Teprve v něm padl jediný gól utkání.

Hodí se připomenout ještě jeden památný zápas, který se opět váže k České republice. Psal se rok 2014 a tehdy tuzemsko fandilo týmu Lev Praha, který válčil v KHL. Ve druhém duelu čtvrtfinále proti Donbassu Doněck se na rozhodující branku čekalo do 127. minuty. Utkání, které začalo v pátek a končilo v sobotu a někteří fanoušci během něj usínali nebo odešli, aby stihli poslední metro, rozsekl ve svůj prospěch ukrajinský tým. Sérii to ale nezachránilo a do semifinále nakonec postoupil pražský tým.

Tagy: