Hokejový svaz nemusí státu vracet 200milionovou dotaci na MS. Není to fér, kritizuje Kalousek

Premiér Petr Fiala dostal od českých hokejistů podepsaný dres.

Premiér Fiala přijal české hokejisty v Kramářově vile

Na uspořádání květnového mistrovství světa získal Český hokejový svaz dotaci od státu ve výši 200 milionů korun. Svaz ale podle premiéra Petra Fialy (ODS) nebude muset peníze vracet, i když podle Hospodářských novin byl šampionát výdělečný. Podle premiéra přineslo mistrovství do státní kasy několik miliard korun a dotace měla smysl. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem na sociální síti X napsal, že taková benevolence vlády není fér.

Český hokejový svaz se raduje z poměrně velkorysého dárku od kabinetu premiéra Fialy. „Mistrovství světa v hokeji bylo nejen důležitou sportovní akcí pro občany České republiky, ale přilákalo také tisíce turistů,“ sdělil Fiala Hospodářským novinám. Argumentoval také rekordní návštěvností hokejových zápasů. Dotaci ve výši 200 milionů korun nebude vyžadovat zpátky.

ČTĚTE TAKÉ: Vladimír Růžička: Ve zlato jsem nevěřil. Čeští fanoušci ukázali, že jsou nejlepší na světě

„Celá akce přinesla dle odhadů do české ekonomiky řádově několik miliard korun, bez ohledu na to, jak ziskové bylo samostatné mistrovství,“ doplnil premiér. Státní podpora je proto podle něj i z toho důvodu podstatná.

K situaci se vyjádřil exministr financí Kalousek, podle kterého to není fér. „Tahle rozpočtově neodpovědná bohorovnost je jedním z důvodů rychlého zadlužování. Podpora státu je u takových akcí zcela na místě. V případě zisku má ale být vrácena, ať už poměrně, nebo celá. To by bylo fér. Tohle fér není,“ napsal politik na svém X.

K tomu, aby mohli uspořádat mistrovství, potřebovali organizátoři sehnat 903,1 milionu korun. Z toho platili sportoviště, ubytování týmů, marketing, zajištění bezpečnosti nebo distribuci vstupenek. Prodej lístků měl podle svazu vynést 457 milionů korun, další miliony by měly přijít z mediálních partnerství a VIP akcí.

Podle propočtů svazu ale stále chybělo 310 milionů korun. O 200 milionů požádal skrze vládu Národní sportovní agenturu, o zbytek hlavní město Prahu, Ostravu a Moravskoslezský kraj, kde se zápasy odehrávaly. Všem žádostem bylo vyhověno.

Jak ale upozornil web iDNES Premium, svaz možná o dotace vůbec žádat nemusel. V plánovaném rozpočtu totiž zřejmě „podhodnotil“ příjmy ze vstupenek. Ve své žádosti ocenil příjem ze vstupného na částku o 246 milionů korun nižší než na posledním šampionátu v Česku v roce 2015. Výnosy celé akce tehdy dosáhly na 703 milionů korun, a to i přes nižší cenu vstupenek než letos. Kolik přesně letošní šampionát nakonec vydělal, ještě není jasné.

„Zpochybňovat podporu státu takhle významné akce mi nepřijde úplně namístě,“ řekl pro iDNES Ondřej Šebek, předseda Národní sportovní agentury, která dotaci udělila. Ziskové peníze by měly jít zpátky do výchovy hokejových talentů a hokejových klubů. „Věřím, že i díky těmto penězům vychováme další generace mistrů světa,“ doplnil Fiala pro Hospodářské noviny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mistrovství světa řečí čísel: Na kolik si přišel stát, svaz a kdo prodělal desítky milionů?

Tagy:
peníze dotace Miroslav Kalousek Petr Fiala hokej Česko Praha Hospodářské noviny vstupenka Mistrovství světa v ledním hokeji