Honza byl tahoun i kliďas. Na zavražděného učitele vzpomínají jeho kolegové

Přátelé vzpomínají na zavražděného učitele

Kriminalisté nadále vyšetřují tragédii, která se ve čtvrtek odehrála na odborném učilišti v Praze 4. Devatenáctiletý Jaroslav, student třetího ročníku, tam mačetou zaútočil na učitele Jana K. Ten zraněním na místě podlehl. Škola kvůli tomu v pátek zůstala zavřená. U jejího vchodu vzniklo pietní místo. Rozloučit se s oblíbeným pedagogem přišli v průběhu dne jak studenti, tak i učitelé z celého okolí. Na oblíbeného učitele zavzpomínali také jeho kolegové, a to nejen ze školy.

První svíčky se u školy objevily už ve čtvrtek večer. Nad vchodem učiliště vlaje černá vlajka, která tragický incident připomíná. „Velice těžce se smiřujeme s událostí, která se tu ve čtvrtek stala. V pondělí očekáváme příchod psychologů, kteří budou mluvit s žáky i pedagogickým sborem,“ řekl ředitel školy Karel Dvořák.

Na zesnulého učitele vzpomíná jedině v dobrém. „Na společné palubě jsme byli s kolegou 31 let. Byl to Pedagog s velkým P, který se vždy snažil dostat z těch kluků alespoň to minimum, které budou potřebovat k závěrečným zkouškám,“ doplnil ředitel.

Zavražděný učitel Jan K. byl absolventem ČVUT i Pedagogické fakulty UK. Kromě učení se věnoval také józe. Byl předsedou výkonného výboru Českého svazu jógy a cvičitelem. „S Honzou jsme se znali 30 let a 25 let z toho jsme dělali spolu ve svazu. Honza byl tahoun Českého svazu jógy. Udělal tam hodně práce, byl spolehlivý a pracovitý. Tu práci si bez něj nedokážu představit,“ zavzpomínal sekretář Českého svazu jógy Karel Žižka.

Zesnulý učitel byl podle něj kliďas. I když měl někdy rozdílné názory než ostatní, vyvést z míry se prý nikdy nenechal. „Nikdy jsem ho neslyšel křičet. Jakýkoliv spor jsme vždy vyřešili nějakou dohodou. K jeho klidné povaze asi přispívala i ta jóga,“ zhodnotil Žižka.

Předcvičoval společně s manželkou

Zesnulý Jan K. trénoval a cvičil jógu například také v tělocvičně ZŠ Ke Kateřinkám na pražských Hájích. Naposledy tu byl v roce 2019. „Zpráva o jeho úmrtí mě zaskočila. Vybavily se mi vzpomínky na středy a pondělky, kdy si pan K. se svojí ženou tady pronajímali prostory v čase od 7 do 9 hodin,“ svěřil se správce tělocvičen Petr Nosek, který na této škole pracuje už 15 let.

„S manželkou tu měli kroužek jógy a vedli tady dvouhodinovou… Nezlobte se, těžko se mi o tom mluví,“ doplnil pohnutý správce.

Na oblíbeného učitele měl ve čtvrtek zaútočit student třetího ročníku o přestávce v jeho kabinetu. Podle policie v rukou držel mačetu. Kantor jeho útok neměl šanci přežít. V posledních chvílích jeho života mu byla nablízku manželka, která je učitelkou na stejné škole.

Policisté v pátek zveřejnili video zachycující zadržení 19letého mladíka. Seděl v autě u cyklostezky nedaleko Zbraslavi. Motivem útoku mačetou mohl být podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) studijní neúspěch, zřejmě při zkoušení. Policisté motiv nechtějí blíže komentovat.

Tagy:
škola jóga učitel úmrtí Petr Gazdík mačeta Starostové a nezávislí kolegové Praha České vysoké učení technické v Praze Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy