Řecko v plamenech: Hoří i turistické ráje ostrovy Evia a Korfu, hasiči se obávají o Peloponés

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na Rhodu, ale také na Korfu a ostrově Evia, píše web deníku Kronen Zeitung. Nejvyšší stupeň varování platí i pro západní Peloponés, pro oblast Ilia. Německá agentura DPA oznámila, že se plameny objevily už i u přístavního města Aigio na poloostrově Peloponés.

V noci na pondělí si nový požár na ostrově Korfu v Jónském moři vynutil evakuaci asi tisíce místních obyvatel i turistů, uvedla státní televize ERT. Ministerstvo zahraničí varovalo před požáry s rizikem šíření v severovýchodní oblasti Korfu. V noci bylo evakuováno 60 Čechů z hotelu, ráno se ale vrátili.

ČTĚTE TAKÉ: ON-LINE: Češi se vracejí z Rhodu. Ocitli se v horách bez vody, popisují dramatickou evakuaci

Podle webu Kronen Zeitung je nejvážnější situace na druhém největším řeckém ostrově Evia. Pryč do bezpečí museli obyvatelé čtyř vesnic v okolí města Karystos.

Zatím nejsou evidováni žádní zranění ani mrtví. Řečtí hasiči se obávají, aby požáry nezachvátily západní Peloponés. Pro oblast platí nejvyšší stupeň varování.

Podle agentury AP se řečtí hasiči potýkají s celkem 82 lesními požáry po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli.

Středomořská země se potýká s dlouhou vlnou veder. Neděle byla navíc nejteplejším dnem tohoto roku, uvedla agentura AP. Na celkem 180 místech byly podle webu Ekathimerini zaznamenány teploty nad 40 stupňů Celsia. Nejvyšší hodnota – 46,4 °C – byla v tento den naměřena v přímořském městě Gytheio na Peloponésu.

O víkendu zažil dramatickou situaci kvůli zuřícím lesním požárům ostrov Rhodos na jihovýchodě země, odkud bylo při dosud největší evakuační operaci v Řecku převezeno přes 20 000 lidí, včetně českých turistů.

Tagy: