Boj s plameny na Rhodu potrvá déle než týden. Hasiči zmínili hlavní komplikaci

Řecký Rhodos sužuje požár.

Boj s plameny komplikuje vítr

Oheň na Rhodu se nepodaří uhasit v řádu dní, ale bude to trvat podstatně déle, odhadují tamní hasiči. „Jejich šéf dodal, že se jedná o jeden z nejnáročnějších zásahů, který kdy absolvoval,“ přiblížila z místa katastrofy reportérka CNN Prima NEWS Karolína Hošek. Situaci navíc komplikuje vítr, který nemá ani v následujících dnech ustat. Požárníci rovněž informovali, že založení plamenů má na svědomí člověk. Zatím však není možné upřesnit, zda šlo o úmysl, nebo nešťastnou náhodu, či nepozornost.

Boj s plameny na Rhodu komplikuje z velké části vítr. „Slovenští hasiči, kteří na místě zasahují, ho dokonce popisují tak, že se dokáže během pár minut otočit až o 180 stupňů. A oni tak musejí být velmi opatrní, aby ochránili své životy,“ popsala reportérka.

ČTĚTE TAKÉ: Oheň byl vidět z pláže, hotel asi shořel. Ušli jsme kilometry pěšky, líčí evakuovaní Češi

Minulý rok s požárem podobného rozsahu bojovali i hasiči v Česku, přesněji v Českém Švýcarsku. I tehdy vítr způsobil největší komplikace, připomněl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog Josef Hanzlík.

Situace na Rhodu není příznivá a v nejbližších dnech se podle meteorologů příliš nezlepší. Vysoké teploty kolem čtyřiceti stupňů má totiž i nadále doprovázet silný vítr. „Ten se může pohybovat až kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu a je velké riziko, že požár rozšíří i do dalších oblastí,“ varoval Hanzlík. Ke konci týdne by však měly teploty mírně klesat a vítr slábnout.

Desítky tisíc evakuovaných

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku proběhla. Místní policie sdělila, že z ohrožených oblastí bylo přepraveno asi 20 tisíc lidí, podle AFP dokonce 30tisíc. Několik lidí bylo ošetřeno v nemocnicích, například kvůli zlomenině nohy. Situace v letní destinaci je nepřehledná, turisté si stěžují na omezený přístup k informacím. „Je zřejmé, že na místě panuje chaos,“ řekl pro CNN Prima NEWS generální ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS ČR) Vladimír Vlček.

Živel vyhnal lidi z domovů a hotelů na jihovýchodě ostrova, kde se plameny po několika dnech přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos. Podle policie bylo 16 tisíc lidí evakuováno po souši a další tři tisíce po moři. Mezi nimi jsou i Češi, kterých se na ostrově podle českého velvyslanectví v Athénách nachází několik tisíc.

ČTĚTE TAKÉ: Spali jsme na zemi, máme jen plavky, popsala Češka peklo na Rhodu

Policie ujišťuje, že evakuace turistů probíhá hladce. Samotní řečtí hasiči se však omluvili za to, že se zásah proti ohni neobešel bez komunikačních problémů. Jejich mluvčí Yannis Artopoios v rozhovoru s BBC označil boj proti požáru za nejsložitější, jakému kdy útvar čelil.

„Dá se předpokládat, že přestože Řekové podobné události cvičí, podobný rozsah požáru je výjimečný,“ komentoval dění generální ředitel HZS ČR Vlček pro CNN Prima NEWS. „Nechci říct, že je zastihl nepřipravené, ale problémy tam evidentně jsou. Což je mimo jiné jedním z důvodů, proč v pondělí společně se dvěma konzulárními pracovníky ministerstva zahraničních věcí posíláme dva styčné důstojníky HZS ČR, aby zjistili, jaká je v místě situace. Abychom věděli, zda je stabilizovaná, jak říkají Řekové. Nebo jestli je tomu naopak, jak to vypadá podle jiných svědectví.“

Evakuovaným byly k dispozici školy, sportovní haly, trajekty či hotely v bezpečnějších částech ostrova. Řecká média přinášela snímky zástupů turistů s kufry čekajících na odvoz i desítek lidí spících na palubovce krytého basketbalového hřiště.

„Zatímco jsme čekali, oheň se přesouval k pláži. Ale pláž byla slepá ulička,“ líčila evakuaci jedna britská turistka.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský označil situaci na místě za komplikovanou. Dodal, že elektrické i mobilní sítě na Rhodu mají výpadky.

„Jsem ve spojení s velvyslancem Karfíkem, jeho názor je též takový, že situace je dost kritická,“ prozradil Vlček. „Z pohledu evakuace je to nastaveno tak, že vše leží na jednotlivých cestovních kancelářích. Letiště je zatím v provozu. Jak je však zřejmé, ne všechno funguje, jak by mělo.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z Rhodu se vrátili první Češi

Tagy:
pláž požár hotel CNN Prima NEWS Hasičský záchranný sbor Jan Lipavský Rhodos Josef Hanzlík Vladimír Vlček Ministerstvo zahraničních věcí České republiky VLadimír Vlček