Hořká událost, hodnotí trenér Kníže konec Muradova v UFC. A chválí bývalého rivala Vémolu

Trenér a zápasník Petr Kníže byl hostem ve studiu CNN Prima NEWS

Petr Kníže: Kvůli zrušenému zápasu Kincla s Peňázem kontaktovali i mě

Patří mezi největší osobnosti českých bojových sportů. A ve čtyřiceti šesti letech je nejen trenérem, ale dál i aktivním MMA zápasníkem. Nezdolný Petr Kníže. Byť byl Karlos Vémola prvním soupeřem, který jej dokázal přemoci, jsou teď přátelé a proslulý „Monster“ je rád, že jeho bývalý rival na turnaji Oktagon 58 v Edenu triumfoval. „Za to, jak teď dřel, si to fakt zaslouží,“ říká Kníže v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Přiznal však i zklamání, že řady UFC opustil jeho svěřenec Machmud Muradov.

Z bývalých soupeřů jsou dobří kamarádi. Řeč je o Petru Knížeti a Karlosi Vémolovi. Ač prvně jmenovaný poznal v roce 2013 poprvé pachuť porážky právě kvůli českému Terminátorovi, teď mu fandí a pomáhá v kariéře. Je proto rád, že Vémola předvedl v nedávné odvetě s Attilou Véghem takový výkon.

ČTĚTE TAKÉ: Jako bychom koukali na Titanic. Dojalo nás to k slzám, vzpomíná Martínek na nástup Vémoly

„Měl jsem zpočátku strach, opravdu. Říkal jsem si, že Karlos musí vyhrát. Teď přípravu primárně odmakal u nás v gymu. A zadruhé se známe, jsme prostě kamarádi,“ říká trenér a zápasník v jedné osobě. „Attilu mám sice taky rád, ale fandil jsem Karlosovi a říkal jsem si, že za to, jak teď dřel, si to fakt zaslouží. Ze strany pozorovatele to pro mě bylo trošičku dramatický, ale nakonec ten výkon byl excelentní. Karlos to zvládl prostě perfektně.“

Během tréninků v Monster Gymu pomáhal Vémolovi zejména Machmud Muradov, který je svěřencem Knížete už od roku 2011. A právě bijec z Uzbekistánu českého Terminátora pořádně potrápil. „Tam se prostě posouvaly hranice. Příprava to byla pro Karlose dlouhá, a to vždy bolí, člověk musí zvažovat každý trénink. V poslední fázi přípravy Karlos trénoval s Machem, a ten ho tedy nešetřil ani trochu. Takže kolikrát to bylo, že Karlos už nechtěl, ale Mach ho donucovacími prostředky přiměl zvýšit výkon,“ popisuje Kníže v interview pro CNN Prima NEWS.

Průběh duelu Vémola vs. Végh 2 pak udivil i zkušeného kouče.

„Byl jsem překvapený, všichni od Karlose čekali jeho standardní zápas a teď myslím, že předběhl i své začátky. Celou dobu tlačil, byl aktivní… V podstatě nedal Attilovi vůbec šanci. A tím tlakem, jaký předvedl v prvním kole, mu sebral celou fýzu, takže Attila šel do druhého kola úplně vyčerpaný,“ myslí si Kníže.

Hořká událost

V rozhovoru byla řeč také o nedávném konci Muradova v nejprestižnější MMA organizaci UFC. „Je to taková hořká událost, protože UFC je nejprestižnější liga na světě. Ať chcete, nebo ne, jsou tam nejlepší závodníci. My jsme tam byli s Machem pět let, tak nějak. Takže jsem poznal, jakým způsobem to tam funguje, jací tam jsou lidé, jací tam jsou zápasníci. A když to vezmu z pohledu profesionality, je to nejlepší organizace ze všech stran,“ říká bez zaváhání.

Muradov nedávno oznámil svůj návrat do Oktagonu, kde bude mít i Kníže svůj další MMA zápas už 20. července v Bratislavě. Na turnaji s číslem 59 nastoupí proti slovenskému soupeři Radovanu Úškrtovi. Proslulý Monster však málem bojoval už na obří akci v pražském Edenu. Když se ukázalo, že šampion střední divize Patrik Kincl nebude moct nastoupit proti vyzyvateli Matěji Peňázovi, hledaly se různé náhradní varianty zápasů. V jedné z nich figuroval i Kníže.

„Když se zrušil duel Kincl vs. Peňáz, tak proběhla nějaká nabídka, nebudu konkrétní. Jen jsem si poklepal na čelo a řekl, že nechci brát zápas takhle narychlo,“ prozrazuje Kníže. „Rozhodně bych nechtěl brát něco na poslední chvíli, protože se potřebuju připravovat adekvátně. A vzhledem k tomu, že jsem primárně trenér, tak si na to potřebuji udělat čas.

Tagy: