Stanjura mě chtěl fyzicky napadnout, říká Babiš. Hádce předcházela urážka ministrovy ženy

Zbyněk Stanjura (ODS) a Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně

Strkanice ve Sněmovně

Hlasování o státním rozpočtu ve Sněmovně předcházela slovní roztržka mezi předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS). Bývalý premiér prohlásil, že „místo lhaní mohl poslancům Stanjura vyprávět o tom, jak tuneloval rozpočet Opavy skrze svou manželku“. Takové tvrzení se ministra hluboce dotklo a šel si s Babišem situaci vyříkat. Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) dokonce musela schůzi přerušit. Ačkoliv se expremiér následně omluvil, neodpustil si další rýpanec. „Vy na druhé straně deset let urážíte moji rodinu. Toleroval jsem to a nezažaloval vás. Takže mi raději dejte pokoj, zatím jsem v klidu,“ prohlásil Babiš.

Ještě předtím, než Sněmovna ve středu večer schválila státní rozpočet na příští rok, došlo mezi poslanci k roztržce. Vše odstartovalo prohlášení Babiše u řečnického pultu. „Pan ministr financí lže jako premiér Fiala. To už je jednotka lhaní. Vy jste nám tady mohl vyprávět jako elektrotechnik o tom, jak se tuneluje rozpočet Opavy přes vaši manželku. To jste nám tady mohl vyprávět, ale ne ty bludy,“ vzkázal jmenovitě Stanjurovi.

Ministr mu zpovzdálí oponoval. „Vy mi tykáte? Mlčte. Konsolidace financí, pane ministře. Tohle je konsolidace?“ ptal se Babiš a ukazoval připravenou tabulku. Mezitím se Stanjura expremiérovi ztratil z dohledu. „Pan ministr raději odešel, tak to ukážeme lidem, co je podle ministra konsolidace financí,“ pokračoval expremiér.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Na tyhle kecy nejsem zvědav, vpálil kvůli Izraeli Vondra Davidovi. Zvažoval odchod z debaty

Po skončení Babišova vystoupení u řečnického pultu došlo mezi expremiérem a ministrem ke slovní výměně názorů. Roztržka byla natolik hlasitá, že narušovala chod schůze ve Sněmovně. Její místopředsedkyně Richterová nejprve politiky napomenula, později se rozhodla schůzi na tři minuty „pro zklidnění“ přerušit.

Následně se Babiš znovu přihlásil o slovo u řečnického pultu. „Já bych se chtěl vyjádřit. Pan Stanjura mě tady chce fyzicky venku asi napadnout. Citoval jsem samozřejmě média za jeho působení v Opavě, a pokud – samozřejmě – se ho to dotklo a není to pravda, že tam dělal kšefty v Opavě přes firmu, kde byla jeho manželka, tak se omlouvám,“ prohlásil.

Zatím jsem v klidu

Přesto si neodpustil rýpanec. „Na druhé straně, vy deset let urážíte moji rodinu, zneužili jste mého syna, útočili jste, objednané trestné stíhání a tak dále. Můžete bouchat, jak chcete,“ vzkázal některým poslancům v sále, kteří bušili během jeho slov do stolů a lehce pokřikovali.

ČTĚTE TAKÉ: Jste odpornej člověk! Nevíte, která bije, nebo jste v deliriu, křičel Okamura na Černochovou

„Buďte rád, že jsem se omluvil jenom za citaci z médií. Vždyť v Opavě se nemůžete ani ukázat. Vy tady chcete na mě fyzicky útočit? Jo, když já mluvím? Dovolil jsem si říct, že vaše manželka byla v opavské firmě, když vy jste byl primátor. To je tak strašné?“ ptal se jmenovitě Stanjury, načež znovu připomněl útoky na svou rodinu.

„A co jste říkali vy o mé rodině, mých dětech? Jak jste je uráželi. A já jsem to toleroval, ani jsem vás nežaloval. Takže mi dejte radši pokoj. Zatím jsem v klidu,“ dodal emotivně Babiš.

Tagy: