Hornická sláva Karviné pomalu vyhasíná. Zvládne nevyhnutelnou proměnu?

Karviná je odnepaměti hornické město. Jenže jeho hornická sláva pomalu vyhasíná, černé uhlí už se tam těží jen v jediné šachtě. Zvládne Karviná nevyhnutelnou transformaci?

V Karviné žije 50 tisíc lidí. Poměrně hodně se jich hlásí ke slovenské a hlavně polské menšině, ke každé z nich asi 8 % obyvatel, což je důsledkem blízkých hranic i toho, že se sem stěhovali lidé za prací v dolech. V posledních letech ale město zažívá citelný odliv obyvatel a úbytek kvalifikované pracovní síly.

Lidé se zkrátka stěhují za lepším životním prostředím a blahobytem, ten v Karviné není. Ale ti, které jsme oslovili, jsou jinak se svým městem docela spokojení. Na sociálních sítích a nejen tam často řeší bezpečnost.

Primátor se proto už několikrát osobně vypravil do ulic uklidňovat emoce a ujišťovat občany, že městská policie je ve střehu. Míra bezpečnosti v Karviné je podle průzkumu ve srovnání se stejně velkými městy průměrná. Lidé si také stěžují na to, že chybí pediatři, odborní lékaři a volnočasové aktivity. I když to poslední se v reálu za poslední roky hodně zlepšilo.

Na celou reportáž se můžete podívat úvodu článku.

Tagy: