Čechy uvězněné v Alpách se podařilo zachránit. Na nejvyšší rakouské hoře strávili dvě noci

Vrtulník rakouských záchranářů

Čeští horolezci čekají na pomoc

Rakouští záchranáři dostali do bezpečí dva Čechy, kteří uvázli na Grossglockneru, informovala v úterý okolo deváté ráno podle deníku Kurier alpská policie. Dvojice Čechů zůstala na nejvyšší hoře Rakouska uvězněna v neděli večer, záchrana vrtulníkem dosud kvůli počasí nebyla možná. Až do svého vysvobození přebývala dvojice ve stálém bivaku. Jeden z mužů má podle policistů zřejmě poraněné rameno.

Členové rakouské záchranné služby se znovu sešli v úterý v sedm hodin ráno, aby vyhodnotili situaci. Tentokrát se rozhodli pro záchrannou operaci, píše deník Kurier. Zpráva o jejím zdárném průběhu posléze přišla okolo deváté hodiny ráno. „Oba dva jsou za daných okolností v pořádku, jsou na nohou. Jeden z nich má pravděpodobně zraněné rameno,“ doplnil alpský policista Alexander Wohlgemuth. Druhý zachráněný má podle Klause Brandstättera z horské služby poraněnou nohu. „Vrtulník je přepravil do nemocnice v Lienzu,“ doplnil podle deníku Kronen Zeitung.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se zachovat, když vás na horách překvapí hustá mlha či lavina?

Horolezci o pomoc žádali již v neděli večer, kdy na vrcholu uvázli kvůli padajícímu kamení. Horská služba je však doposud kvůli silnému větru nemohla vrtulníkem vyzvednout. V pondělí přitom situace vypadala velmi nadějně. „Už jsme se k nim dokázali přiblížit na dvacet metrů, ale vítr byl zkrátka příliš silný,“ popsal další alpský policista deníku Kurier.

Češi byli v dobrém stavu, záchranáři se proto po domluvě s nimi rozhodli na místo nevysílat pozemní tým, jehož akce by byla časově náročná. Horská služba byla nicméně k akci v úterý připravena pro případ, že by vrtulník po předchozích neúspěšných pokusech opět selhal. „Vrtulník by dostal záchranáře na vyhlídku Kaiser Franz Josefs Höhe, což by výstup k bivaku zkrátilo o polovinu,“ doplnil Wohlgemuth.

Stálý bivak se na Grossglockneru nachází ve výšce okolo 3 200 metrů nad mořem. „Kontejner“ je určený pro dvanáct lidí, v případě nouze pojme i více osob. „Je velmi dobře izolovaný, uvnitř jsou postele a deky,“ citoval Kronen Zeitung předsedu sekce horského svazu Alpenverein Enrsta Rieglera. „Chtěli v zimě zdolat až 70 stupňů strmý výstup Mayerlrampe na severní stěně. Rozhodně to nejsou žádné padavky, ale skuteční alpinisté. Určitě jim nebude vadit, když budou v bivaku muset počkat pár hodin na pomoc,“ zhodnotil dříve Brandstätter.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hvězdná slovenská lyžařka po ošklivém pádu šla pod skalpel. Fanouškům poslala dojemný vzkaz

Tagy: