Hostomský: Lockdown ani zavírání škol epidemii nezastaví. Neopakujme stejné chyby

Zdeněk Hostomský

360° 12.11.2021

Představa, že vláda dokáže pandemii tvarovat, je iluze. Lockdowny ani zavírání škol epidemii nezastaví. To si myslí biochemik Zdeněk Hostomský, který v pořadu 360° na CNN Prima NEWS diskutoval o koronaviru s investorem Radovanem Vávrou. Ten také kritizoval postup končící vlády.

„Všichni žijeme v iluzi, že vláda má situaci v rukou a že pandemie se podle ní může tvarovat,“ řekl Hostomský v pořadu 360°. „Tak to ale vůbec není, epidemie má svoji dynamiku. Středoevropský prostor se stal epicentrem, všude to jde nahoru – Německo, Rakousko, Slovinsko,“ doplnil biochemik.

Podle něj je bláhové se domnívat, že vláda koronavirovými opatřeními populaci „uzemní“. „Pro mě je strašné zklamání, že po omezování škol a kulturního života – kdy jsme stejně měli epidemii – teď děláme stejné věci. Jako bychom se nepoučili,“ uvedl Hostomský.

Současný postup končící vlády kritizoval také investor Vávra, někdejší šéf Komerční banky. „Za mě jsou to stejné chyby, stejné známky,“ hodnotil kroky kabinetu. „Opakujeme to, v čem se plácáme od března. Potřebujeme jasné informace, jasné návody. Nepotřebujeme slyšet, co kdy bude. Dvouletá globální trýzeň není nic jiného než nezvládnutí řízení rizika,“ dodal Vávra s tím, že by si s koronavirem ve státě nejlépe poradil krizový manažer.

To Hostomský by se raději vydal cestou, kterou zvolily skandinávské státy, které umožnily po očkovacím procesu lidem volný kulturní život. „Já bych v pozici vlády sledoval skandinávské státy, které ukončily veškeré zásahy do epidemie. Lidé se zařídí. Představa, že bychom mohli lockdowny regulovat epidemii, tím jsme prošli minulý rok,“ uzavřel biochemik.

Čísla nakažených v Česku v posledních dnech rostou. Zatímco se v Rakousku plánuje lockdown pro neočkované, začalo se o tomto kontroverzním opatření diskutovat i u nás.

Tagy: