Rakouský pandemický model by byl v Česku protiústavní, upozorňují právníci

Rakousko čeká lockdown pro neočkované.

Protiústavní rakouský model

Pokud vláda schválí takzvaný rakouský model, Češi se budou muset prokazovat očkováním nebo proděláním covidu například při vstupu do restaurace nebo na fotbalový zápas. Už se však začínají ozývat hlasy, že by toto opatření bylo protiústavní.

Bývalý poradce Václava Klause, právník Pavel Hasenkopf, na svém facebookovém profilu reagoval na epidemiologa Petra Smejkala, který potvrdil, že rada vlády uvažuje o takzvaném rakouském modelu.

„Jasně protiústavní. Buď musí očkování nařídit jako povinné, nebo jim nesmějí nic podmiňovat. Je na čase, aby se epidemiologové a vůbec lékaři přestali plést do práva a začali si hledět svého, já jim taky neříká, jak mají léčit,“ uvedl Hasenkopf.

„V právu existuje jedno důležité slovo, a to je důvod. Vy víte, že ministerstvu zdravotnictví nejvyšší správní soud zrušil už asi 20 různých opatření. Nezrušil je pro jejich obsah, zrušil je proto, že je ministerstvo nedokázalo odůvodnit. My dokonce máme i právní prostředky, jak lidi donutit k tomu očkování. Náš právní řád zná povinné očkování. Ale jestliže jednou řeknete, že očkování je dobrovolné, tak byste se toho měli držet,“ reagoval pro CNN Prima NEWS.

Možnost očkování nařídit

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha není povinné očkování proti covidu společensky ani politicky vhodné a sám by touto cestou nešel. Ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví o povinném očkování je ale část, kdy při mimořádné situaci může rezort povinné očkování nařídit.

„Pandemický zákon za několik měsíců skončí ve své platnosti. A pokud by se skutečně pandemie covidu měla stát dlouhodobějším jevem, tak je třeba o tom uvažovat. Pravděpodobně by se pak postupovalo touto cestou,“ zhodnotil Gerloch.

A podle epidemiologa Romana Prymuly vidí lidé v Česku protiústavnost téměř všude. „Téměř žasnu, že to, co je u nás protiprávní, v okolních zemích funguje,“ dodal.

Tagy: