Hostomský: Nechme epidemii volný průběh. Roušky ani rozestupy už nehrají žádnou roli

Biochemik Zdeněk Hostomský.

Biochemik Zdeněk Hostomský o omikronu

„Máme protilátky z předchozích infekcí, jsme očkovaní. Omikron pozvolna projde a opatření typu roušky a rozestupy v tom hrají minimální či skoro žádnou roli,“ prohlásil biochemik Zdeněk Hostomský v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Podle něj bychom měli nechat epidemii volný průběh.

Hostomský podotkl, že rozvolnění není chybou. „Omikron považuji za nejen evolučně nejvyvinutější virus, ale i za nejméně škodlivý. Věděli jsme, co čekat, že peak bude vysoký, čísla nakažených vystřelí nahoru. Teď se to ale obrací a klesá. Peak jsme překonali již 19. ledna a nemocnice se dosud nezaplnily,“ zdůraznil.

Přiznal však, že v nemocnici je o trochu více hospitalizovaných. „Pozorujeme nepatrné zvýšení, není to ale krize ani katastrofa. Myslím, že to je konec pandemie,“ pokračoval Hostomský. Proto si myslí, že standardní opatření – nošení roušek a respirátorů a také rozestupy – nemají už prakticky žádný smysl.

„Nechme pandemii volný průběh. Máme protilátky z předchozích infekcí, jsme očkovaní. Omikron pozvolna projde populací a opatření v tom hrají minimální či skoro žádnou roli,“ uvedl. Biochemik však podotkl, že je příznivcem vakcinace proti covidu. „Na to mám data. Očkovaní vyhráli. Následné mírné poškádlení omikronem je to nejlepší pro imunitní systém, získají hybridní imunitu,“ připomněl s tím, že omikron je pro promoření ideální.

K dalším dávkám očkování, kromě třetí dávky pro rizikové skupiny, je Hostomský skeptický. „Další dávky už jsou trochu zoufalství. Vakcíny mají spoustu pozitivních efektů, ale nejsou sterilizační. To znamená, že vás úplně neochrání. Upnul bych se na vědu, která funguje. Může přijít podzimní vlna, ale budeme lépe připraveni, chystají se vakcíny druhé generace,“ sdělil.

Podle Hostomského se covid na podzim stane běžnou nemocí. „Virus má sezónní charakter, nyní budeme lépe připraveni. Virus si nás oťukal a ví, co si může dovolit. Naučíme se s ním žít. Nyní existují čtyři koronaviry způsobující běžné nachlazení, tak budeme mít pátý. Už to nebude rozsudek smrti nebo příčina těžkého zdravotního stavu, ale běžné nachlazení,“ uzavřel.

Tagy: