Oceněný Best Western Hotel Moráň: Udržitelnost, přátelský servis i vynikající lokalita v srdci Prahy

Hotel Moráň získal prestižní ocenění v segmentu udržitelnosti

Oceněný Best Western Hotel Moráň

Národní program Česká kvalita rozšířil své řady o nového člena. Tím je právě Best Western Hotel Moráň, který se stal hrdým držitelem ocenění za ekologicky šetrný provoz v rámci osvědčení Ekologicky šetrný výrobek/služba. Tento hotel v srdci Prahy dokazuje, že elegantní ubytování může jít ruku v ruce s péčí o životní prostředí. Jaké kroky podniká Hotel Moráň k ochraně přírody a proč se stal vzorem pro ostatní?

Podpora kvality je součástí Národní politiky kvality České republiky 2023-2030. Jedná se o rámcový přístup vlády, jehož cílem je podpořit kvalitu života občanů, udržitelnost a v neposlední řadě konkurenceschopnost České republiky. Podle předsedy Rady kvality ČR a vrchního ředitele sekce hospodářství v MPO Eduarda Muřického jsou tyto cíle plněny zejména následujícími způsoby.

„Jednak prostřednictvím Národního programu Česká kvalita, což je program podpory prodeje kvalitních českých výrobků a služeb, který aktuálně sdružuje 21 nezávisle ověřených značek kvality zvyšující důvěryhodnost oceněných výrobků a služeb. Dále prostřednictvím Národních cen ČR za kvalitu, společenskou odpovědnost a rodinné podnikání. Jedná se o nejvyšší ocenění, které mohou organizace získat v oblasti řízení kvality, ale i ve vztahu k zaměstnancům, životnímu prostředí a společnosti,“ vysvětluje Eduard Muřický.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Radou kvality ČR každoročně organizují v rámci Národních cen České republiky cenu za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Tato cena umožňuje účastníkům dané soutěže získat objektivní pohled na svoji úroveň plnění společenské odpovědnosti a udržitelného rozvoje.

Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Radou kvality každoročně organizují v rámci Národních cen České republiky cenu za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Tato cena umožňuje účastníkům dané soutěže získat objektivní pohled na svoji úroveň plnění společenské odpovědnosti a udržitelného rozvoje.

Podle Pavlíny Kulhánkové, ředitelky odboru průmyslové ekologie v MPO, oceněné organizace pak mohou být dobrým příkladem pro ostatní organizace. „Kromě Národních cen ČR Rada kvality ČR rovněž podporuje a sama organizuje odborné konference zaměřené na udržitelnost a společenskou odpovědnost. Například letošní rok se na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu uskutečnil již 8. ročník Národní konference kvality a udržitelnosti. Tento rok byla konference zaměřena na udržitelné financování a ESG reporting,“ říká ředitelka Kulhánková. Cílem konference bylo připravit podnikatele na blížící se legislativní změny, poskytnout jim obecný přehled v dané problematice a získat jim tak náskok před konkurencí.

Elegantní ubytování jde ruku v ruce s udržitelností

Best Western Moráň, který obdržel ocenění Ekologicky šetrná služba za ubytovací služby, je čtyřhvězdičkový hotel v centru Prahy sídlící v krásné historické budově v neobarokním stylu. Má kapacitu 57 pokojů a v roce 2023 poskytl ubytování přibližně 23 000 hostům. Hotel je součástí řetězce Best Western, ale je vlastněn a provozován nezávisle.

Hotel se pyšní tedy oceněním, které odráží jeho dlouhodobý závazek k udržitelnosti. Ředitelka hotelu Gabriela Prachařová, která hotel vede už 16 let, zdůrazňuje, že tento úspěch je výsledkem mnohaletého úsilí celého týmu. „Ekologie není jen módním trendem, ale zásadní součástí našeho podnikání,“ říká Prachařová a dodává: „Snažíme se minimalizovat naši ekologickou stopu a zároveň poskytovat hostům prvotřídní služby.“ Hrdými držiteli certifikace Ekologicky šetrná služba byli oceněni Ministerstvem průmyslu a obchodu na Českém dni kvality už v roce 2023.

Získat ocenění není jednoduché

Značka kvality v ubytovacích službách zahrnuje více než 60 různých kritérií, z nichž některá jsou povinná, jiná volitelná a hodnocená na základě bodů. Aby hotel úspěšně získal certifikaci, musí splnit nejen povinná kritéria, ale dosáhnout i určitého počtu bodů za volitelná kritéria. Podle Kláry Krasnické, správce značky a referenta ekoznačení MŽP ČR, se tato kritéria se týkají několika klíčových oblastí, především úspory energie, omezení produkce odpadů a dalších ekologických opatření. Kompletní přehled kritérií je veřejně dostupný na webu Ekoznačka.cz.

Značku v České republice garantuje Ministerstvo životního prostředí. „Při žádosti o certifikaci si hotel připraví dokumentaci, ve které ke každému kritériu předloží důkaz – může to být prohlášení, fotografie nebo jiný dokument. Poté probíhá kontrola na místě, kde se ověřuje soulad stavu s dokumentací,“ vysvětluje Krasnická a dodává: „Příklad Hotelu Moráň díky nadšení paní ředitelky ukazuje, že i historická budova v centru města může splnit ekologická kritéria. Certifikované hotely jsou uvedeny v českém i evropském online katalogu a těší se výhodám, jako je označení „eco-friendly“ na portálech, jako jsou Booking.comKudyznudy.cz nebo CzechTourism.“

Snížení spotřeby znamená snížení nákladů

Hotel Moráň implementoval v posledních letech řadu opatření zejména během dvouleté přestávky kvůli covidu, která přispívají k ochraně životního prostředí. Patří sem energeticky úsporné technologie, využívání obnovitelných zdrojů energie, recyklace odpadů a podpora lokálních dodavatelů. „Každý detail, od úsporného osvětlení až po ekologicky šetrné čisticí prostředky, má svůj význam,“ dodává Prachařová.

Národní program Česká kvalita

Národní program Česká kvalita existuje pod vedením Ministerstva průmyslu a obchodu již více než dvacet let. Jeho garantem je vláda ČR, program je zároveň součástí Národní politiky kvality ČR. Hlavním úkolem je podpora osvědčených výrobků a služeb. Pomáhá zviditelnit vybrané, a především ověřené výrobce a dodavatele na trhu, kteří v současnosti nabízejí zákazníkům nepřeberné množství služeb a zboží. Tím přispívá ke spokojenosti zákazníků, kteří tak nekoupí „zajíce v pytli“.

Hosté hotelu tak mohou relaxovat s vědomím, že jejich pobyt je šetrný k přírodě. Například nová topná soustava hotelu, která je vybavená ekvitermní křivkou, tedy nástrojem používaným v systémech vytápění pro optimalizaci teploty v závislosti na venkovní teplotě, spotřebovává o 30 % méně energie. Stejně tak nově instalovaný ventilově-chladicí systém je vybaven moderní technologií zpětného získávání energie a snižuje o 30 % spotřebu energie budovy. Celá polovina zakoupené elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů energie a v neposlední řadě instalací šetrných vodovodních baterií snížili roční spotřebu vody téměř o 50 %. Více než 90 % osvětlení hotelu Moráň je vybaveno technologií LED nebo používá energeticky úsporné zdroje světla.

Vlastní průzkum mezi hosty

Hotel si provádí i vlastní průzkumy mezi hosty. Podle toho ví, že 30 % hostů si vybralo hotel právě na základě certifikace.

„Zaznamenáváme zde nárůst, polovina ubytovaných hostů aktivně participuje na našich udržitelných aktivitách – například třídí odpad, mění ručníky méně často, požadují úklid méně často a respektují naše snídaně bez plastů,“ říká ředitelka.

V rámci hotelové snídaně hosté nenajdou jednorázové plastové výrobky ani jednoporcová balení potravin, což významně snižuje množství odpadu. „Veškeré nápoje a potraviny, které servírujeme na snídaních, pochází od lokálních dodavatelů, nebo místních farmářů, anebo jsou označeny značkou Fair trade. Bylinky do nápojů a čajů si pěstujeme na vlastní zahrádce, kterou nám půjčili sousedé,“ popisuje ředitelka hotelu. Plýtvání potravinami snižují i tím, že pomocí touch pointů nabádají hosty, aby si brali pouze tolik jídla, kolik snědí. Pravidelně monitorují počet hostů na snídaních a podle toho doplňují snídaňový bufet a jídlo, které zbyde, vozí na koňskou farmu.

Komfort bez kompromisů

Navzdory vysokému důrazu na ekologii Hotel Moráň nezapomíná na komfort svých hostů. Pokoje jsou moderně vybavené a nabízejí všechny vymoženosti, které od čtyřhvězdičkového hotelu očekáváte. „Naším cílem je poskytnout zážitek, který je nejen pohodový, ale také ohleduplný k životnímu prostředí,“ vysvětluje Prachařová a zmiňuje konkrétní příklady: „Pro úklid používáme ekologické čisticí prostředky s přesnými dávkovacími systémy, stejně jako hygienické papírové výrobky s ekoznačkou.“ V celém hotelu je přírodní koberec z ovčí vlny, který není uměle barvený. Kosmetika pro hosty je ekologická a je na pokojích doplňována do znovu plnitelných nádob. Hosté se sami mohou rozhodnout, jestli chtějí vyměnit ručníky nebo uklidit,“ říká ředitelka hotelu. Zajímavým přístupem k udržitelnosti je, že místo plastových šanonů s informacemi pro hosty nainstalovali stojánky s QR kódem, který lze načíst mobilem. Na chodbách jsou umístěné koše na třídění odpadu.

Po celém hotelu hosté najdou tzv. touch pointy, kde jsou informace o udržitelných aktivitách hotelu Moráň a o tom, jak v tom mohou sami pomoci. „Při příjezdu servírujeme hostům kvalitní kohoutkovou vodu v karafě, místo vody v plastových lahvích. Motivujeme hosty k užívání sdílené veřejné dopravy nebo chodit pěšky a v našem hotelovém Minimarketu si hosté mohou kromě tradičních nápojů zakoupit bio nápoje z levandule chodouňské,“ doplňuje Gabriela Prachařová.

Inspirace pro ostatní

Ředitelka věří, že udržitelnost by měla být prioritou pro všechny hotely. Best Western Hotel Moráň se tak stává vzorem pro ostatní ubytovací zařízení, která chtějí jít cestou ekologicky šetrného provozu. „Doufáme, že náš přístup inspiruje další hotely k tomu, aby následovaly náš příklad a investovaly do udržitelné budoucnosti. Hosté, kteří si uvědomují důležitost ochrany životního prostředí, preferují ubytování s ekologickou certifikací, zejména mladí lidé,“ uzavírá Prachařová.

Best Western Hotel Moráň pod vedením Gabriely Prachařové ukazuje, že nadstandard a udržitelnost mohou jít ruku v ruce. Tento hotel nejenže poskytuje prvotřídní služby svým hostům, ale také přispívá k ochraně planety, což z něj činí lídra v oblasti ekologicky šetrného ubytování. „Certifikace posiluje naši reputaci jako odpovědného a udržitelného podnikání, což je atraktivní pro všechny naše partnery i hosty. Zároveň jsme prvním a jediným hotelem v Praze certifikovaným EU Ecolabel, což nám poskytuje významnou konkurenční a marketingovou výhodu,“ vysvětluje ředitelka Gabriela Prachařová.

Vybrané podmínky k v přijetí značky do programu Česká kvalita:

  • Výrobek musí mít v porovnání s obdobnými výrobky na trhu nadstandardní kvalitu.
  • Kvalitu musí ověřit nezávislá třetí strana, např. akreditovaná zkušebna.
  • Dodržování kvality musí být průběžně kontrolováno.
  • Musí být kontrolována spokojenost zákazníků.

Zpětná vazba od oceněných firem

Zpětné vazby od firem potvrzují, že ocenění mají významný pozitivní dopad především na jejich obchodní aktivity, interní kulturu a celkovou konkurenceschopnost. Podle Pavla Vinklera, 1. místopředsedy Rady kvality a ředitele odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání v MPO, ocenění vnímají společnosti také jako vhodný marketingový nástroj pro odlišení se od konkurence. „Zároveň na podzim tohoto roku plánujeme výjezd za organizacemi, které obdržely ocenění, abychom získali jejich zpětnou vazbu a know-how. Cílem těchto výjezdů je další rozvoj soutěže Národní ceny ČR a Národního programu Česká kvalita,“ dodává závěrem Pavel Vinkler z MPO.

Tagy:
jídlo hotel snídaně odpad ocenění byznys podnikání konference nápoj Česko udržitelnost Pavel Vinkler značka kvality Českou kvalitu nenahradíš Ministerstvo životního prostředí České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky ekonomika, obchod a finance společenská rubrika best western hotel moran gabriela pracharova eduard muřický klára krasnická