Hotely na horách se před silvestrovskou nocí plní. Některé hosty ale odrazují opatření

Silvestr

Silvestr na horách

Hory se plní návštěvníky, kteří si tam chtějí užít novoroční oslavy. A to i přesto, že se otepluje a sněhové podmínky se mohou mírně zhoršit. Například řada krkonošských hotelů má vyprodáno, ale v jiných se volné pokoje ještě dají sehnat. Do některých středisek v dalších horách dokonce můžete vyrazit naslepo a stejně ubytování téměř najisto seženete. 

Do posledního místa je například vyprodaný wellness hotel Bouda Máma v Peci pod Sněžkou. Dokonce museli přidat 20 přistýlek. V minulosti byli zvyklí, že zde novoroční oslavy trávili převážně Němci a Čechů jen pár, ale teď se situace obrátila. „Z 90 % máme Čechy a z 10 % Němce,“ potvrdil ředitel hotelu Radek Ort.

Téměř naplněný je i Hotel Pecr Deep ve stejném středisku, i když v minulosti to prý bylo ještě lepší. „Máme téměř plno. Obsazenost oproti roku 2019 je o něco nižší, především kvůli vládnímu nařízení, jako je ubytovávat pouze očkované anebo silvestrovský raut o kapacitě pouze 50 osob v restauraci,“ popsala recepční hotelu Michaela Smolová.

Opatření odrazují hosty

Právě aktuální proticovidová opatření jsou zřejmě kamenem úrazu, kvůli kterému lidé s návštěvou hor váhají, nebo ji rovnou odříkávají. „Každý, kdo přijde do hotelu, musí se prokázat Tečkou, že byl očkován,“ řekl Ort. V restauraci kromě maximálního počtu 50 hostů mohou u jednoho stolu sedět nejvýše čtyři lidé.

Podobnou naplněnost jako v Peci pod Sněžkou hlásí i nedaleký Špindlerův Mlýn. Některé tamní hotely, jako například Clarion Hotel, jsou úplně vyprodané. V dalších jsou ještě poslední volné pokoje. „V našem hotelu jsme obsazeni z 94 %. Máme přes 95 % české klientely a malinko Němců, občas zavítá někdo anglicky mluvící,“ upřesnil ředitel hotelu Marian Novotný.

Někteří návštěvníci hor přijeli do hotelů nebo horských bud, které měli zarezervované rok dopředu, jiní sehnali ubytování i pouhé dva dny předem. Vzhledem k tomu, že hotely upustily od pořádání silvestrovských programů, budou hosté slavit příchod nového roku po svém. „Pro děti karneval a my budeme poklidně slavit,“ má jasno mladá maminka s malým dítětem. „Na silvestra půjdeme určitě do vířivky. Venku máme super vířivku,“ řekla další z návštěvnic.

Tagy: