Hrad chystá důležité změny. V červnu nastoupí hned tři noví ředitelé, oznámila kancléřka

Noví šéfové odborů, tým určený pro manželku prezidenta či sjednoceni agend. Krátký výčet ze seznamu změn, které na Pražském hradě startují 1. června. K tomuto datu se pod taktovkou kancléřky Jany Vohralíkové spouštějí na Hradě organizační změny. Správu Pražského hradu bude mít na starosti Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu povede Zdeněk Hejhal a finančním ředitelem bude Pavel Vyhnánek. Svůj tým složený z tajemníka a asistentky bude mít i manželka prezidenta Eva Pavlová.

Kancléřka uvedla, že do organizační struktury potřebovala doplnit 21 nových míst. Z nich 12 nalezla v současné organizaci, devět dalších bude zřízeno. Výběrová řízení se nekonala. Vohralíková tvrdila, že většina nově příchozích absolvovala výběrová řízení v rámci Senátu, kde dříve působila.

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA: Jak babičkově motorkový Petr Pavel pověsil sám sebe na zeď

Za nejsložitější při změnách na Hradě označila posun ve vnímání prezidentské kanceláře. „Musím říct, že mě překvapilo, jaký je najednou přístup stávajících zaměstnanců. Přijde mi, jako bych otevřela poklop. A to jsme toho ještě moc neudělali,“ poznamenala.

Odchází podle ní pouze jednotlivci, kteří jsou například důchodového věku a již nechtějí další změnu.

O chod Pražského hradu a lánského zámku se starají Kancelář prezidenta republiky (KPR), Správa Pražského hradu (SPH) a Lesní správa Lány, přičemž SPH a lánská lesní správa jsou příspěvkové organizace spadající pod kancléřku. Vohralíková chce v nové organizační struktuře sjednotit pod KPR klíčové agendy, jako jsou ekonomika, personalistika, IT a právní a programové věci.

Noví ředitelé

Kancléřka tvrdí, že tímto způsobem získá lepší kontrolu nad financemi zasílanými do příspěvkových organizací, nad péčí o lidi nebo třeba nad snahou prezidenta Petra Pavla více otevřít Pražský hrad. Z konsolidace nyní ale vyňala Lesní správu Lány. Důvodem podle ní je, že má účetnictví a personální systém nekompatibilní s hlavními systémy KPR a SPH. Vohralíková také chce, aby pod současným vedením byla dokončena všechna vyšetřování fungování této příspěvkové organizace.

Do stávající organizační struktury již dříve nastoupili Vyhnánek, Hejhal a Lukáš Gajarský, během května přijdou ještě Veronika Wolf a Sonntag. Od června se v nové organizační struktuře Vyhnánek ujme postu finančního ředitele, Hejhal bude personálním ředitelem, Gajarský bude mít na starosti oblast IT, Wolf bude programovou ředitelkou a Sonntag převezme vedení Správy Pražského hradu. Oddělení regionální politiky povede Markéta Čuříková, která bude spadat pod současného ředitele analytického odboru Tomáše Lebedu.

Původně chtělo nové vedení Pražského hradu spustit organizační změnu 1. května. Vzhledem k tomu, že se organizační změny musejí podle kancléřky projednat s pěti odborovými organizacemi, termín se posunul na začátek června. V KPR nyní pracuje asi 100 lidí, dalších několik set zaměstnávají SPH a Lesní správa Lány.

Tagy:
Petr Pavel Pražský hrad výběrové řízení Pavel Vyhnánek Kancelář prezidenta republiky příspěvková organizace Zámek Lány Eva Pavlová Jana Vohralíková