Kvůli havárii horkovodu bylo bez tepla 60 tisíc domácností. Příčina incidentu je neznámá

Kvůli havárii horkovodu jsou od čtvrtečního rána přerušené dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Elektrárna Opatovice zprovoznila záložní zdroje tepla, které postupně obnovují zásobování teplem většině odběratelů, řekla její mluvčí Hana Počtová. Teplo z elektrárny proudí do 63 tisíc domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a přilehlých obcí, do nemocnic, škol i podniků.

Vytápění záložními zdroji není úplně stoprocentní náhrada, jako když je zdrojem přímo elektrárna, ale co se týká tepelného komfortu, mělo by to být dostačující, uvedla Počtová.

Záložní zdroje postupně obnovují zásobování teplem většině odběratelů. Během noci by elektrárna měla po dokončení oprav rozvodné sítě přejít na standardní provoz.

Elektrárna zjistila tři poškození na hlavních napaječích. Největší je u Hrobic na Pardubicku, další u mimoúrovňové křižovatky u Opatovic a třetí u rozvodného uzlu v Pardubicích.

Jedna z poruch je na přivaděči tepla do Hradce Králové nedaleko prodejny Siko v Opatovicích nad Labem. „V potrubí o průměru 700 milimetrů je velká díra,“ řekl ředitel společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler. Městská firma v Hradci Králové teplem kupovaným z EOP zásobuje asi 24 tisíc domácností.

Teplá voda v Hradci Králové od dopoledne netekla, radiátory dopoledne postupně vychladly. Plavecký areál a akvacentrum v Hradci Králové kvůli přerušení dodávky tepla zavřely. Mimo provoz byl plavecký areál v Pardubicích.

Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je největším zdravotnickým zařízením ne východě Čech, po zjištění poklesu tlaku začala ihned pracovat na spuštění vlastního náhradního zdroje tepla, který je v reálu nemocnice. „Zhruba od 07:30 je teplo pro areál nemocnice zajišťováno z tohoto zdroje,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Na nemocnice v Pardubicích a Chrudimi nemělo přerušení dodávek tepla větší dopad. Obě disponují náhradními zdroji, kotly a vyvíječi páry, které již byly spuštěny. V Chrudimské nemocnici nahradil zdroj teplo z Opatovic zcela.

Zatím není známa příčina havárie ani výše škod. Záložní plynové zdroje v Hradci Králové a v Chrudimi byly vybudovány po velké havárii opatovické elektrárny v listopadu 2002, při níž zřícená střecha kotelny naráz vyřadila všech šest kotlů. Havárie se tehdy téměř na dva týdny dotkla zhruba 200 tisíc lidí v pardubicko-hradecké aglomeraci.

Nejkritičtější situace s teplem byla v Hradci Králové, kde nebyl žádný záložní zdroj. Při spuštěné nových záložních zdrojů v roce 2004 elektrárna uvedla, že všechny zálohy mají výkon 336 megawattů.

Tagy: