Ruská invaze je stále možná, varuje Biden. S Putinem se domluvili, že budou hledat řešení

Joe Biden přišel o manželku a dvě děti

Tisková konference Joea Bidena

Ruský útok na Ukrajinu je stále ještě jednou z „velmi reálných možností“, prohlásil v úterý americký prezident Joe Biden, stále prý ale doufá v diplomatické řešení. Spojené státy však podle Bidena zatím neměly možnost ověřit, že se ruská vojska stahují od ukrajinských hranic, jak tvrdí Moskva. Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem není podle šéfa Bílého domu jen střetem dvou zemí, ale bojem za obranu hodnot, za ochranu možnosti zemí svobodně si zvolit vlastní budoucnost a bojem za svobodu.

Rusko má v blízkosti ukrajinských hranic přes 130 tisíc mužů. Západ ho podezírá z příprav na invazi, což však Kreml odmítá s tím, že se jedná o vojenská cvičení. Moskva v úterý ohlásila začátek stahování některých svých jednotek do původních posádek.

„Amerika je připravena reagovat diplomaticky. To samozřejmě činíme ve spolupráci s našimi spojenci, abychom zajistili stabilitu a bezpečnost v Evropě. Stejně tak budeme reagovat velice rozhodně, kdyby došlo k ruskému útoku na Ukrajinu. Chci, aby toto bylo jasné. V uplynulých týdnech a měsících jsme svůj názor nezměnili a nebude tomu tak ani dnes,“ upozornil americký prezident.

Biden uvedl, že Spojené státy jsou stále v kontaktu se svými spojenci, ale i s ruským prezidentem Putinem. S ním americká hlava státu naposledy mluvila o víkendu. „Jsme odhodláni najít diplomatické řešení a pokračovat v diplomacii na nejvyšší úrovni. I my máme bezpečnostní obavy a prezident Putin souhlasil, že naše týmy by měly hledat řešení ve spolupráci s našimi spojenci v Evropě. Včera se ruská vláda zavázala oficiálně k tomu, že v hledání řešení budeme pokračovat,“ pokračoval Biden.

Stahování ruských vojáků není potvrzeno

„Chceme, aby kroky, se kterými přijdeme, byly praktické, reálné a vedly ke společnému pocitu bezpečí. Zároveň se nevzdáme základních principů. Všechny národy mají právo na územní suverenitu, celistvost a samy se rozhodnou, kam se chtějí ubírat, s kým chtějí být partnery,“ dodala americká hlava státu.

Biden chce předejít konfliktu, který „by vedl k lidskému utrpení“. „Dnes jsme se dozvěděli od ruského ministerstva obrany, že některé jednotky, které byly umístěny u hranice s Ukrajinou, se stahují. Zatím to ale ještě nemáme potvrzeno. Byla by to dobrá zpráva. Naopak víme, že celá řada jednotek zůstává blízko ukrajinské hranice,“ řekl Biden.

Občanům Ruska Biden vzkázal: „Nejste naši nepřátelé a nevěřím, že byste si přáli krvavou ničivou válku s Ukrajinou.“ Američanům na Ukrajině však doporučil urychleně opustit zemi, pokud tak dosud neučinili. „Obrana demokracie a svobody má vždy svou cenu,“ varoval Biden.

„Pokud Rusko zaútočí na Spojené státy nebo jejich spojence asymetrickými prostředky, jako jsou kybernetické útoky na naše společnosti nebo kritickou infrastrukturu, jsme rovněž připraveni reagovat,“ zdůraznil Biden. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová později uvedla, že administrativa by mohla rozhodnout o uvalení sankcí, i pokud by Rusko nezaútočilo.

Biden by za úspěch jednání s Ruskem považoval prokazatelné snížení počtu vojáků na ukrajinských hranicích, poznamenala mluvčí a dodala, že za úspěch by takový vývoj měl považovat celý svět. Biden o něco dříve v projevu zmínil, že u hranic je teď na 150 tisíc ruských vojáků, ačkoliv dosud se hovořilo zhruba o 130 tisících mužích.

Web Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy o víkendu napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Psakiová ani Biden v úterý toto datum ani nepotvrdili, ani nevyvrátili, ruští představitelé opakovaně odmítají, že by Moskva vůbec měla v úmyslu zaútočit.

O situaci na Ukrajině jednal Biden po telefonu v úterý také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Tagy: