Ukrajinci oslavují nové hrdiny. Chloubu Rusů jsem zničil díky videohrám, překvapil střelec

Dvojice vojáků Serhij a Oleksandr jsou teď novými hrdiny Ukrajiny. Podařilo se jim totiž pomocí amerického obrněnce M2 Bradley zneškodnit ruský nejmodernější tank T-90M. Střelec v rozhovoru pro ukrajinské médium TCH popsal, že hrál v minulosti videohry, což mu pomohlo odhalit slabiny cíle.

O střetu vozu Bradley a dronů na straně Ukrajiny a ruského tanku T-90M jsme informovali už ve čtvrtek. Tehdy se jen vědělo, že cenný skalp má na svědomí 47. mechanizovaná brigáda. Ke střetu došlo nedaleko Avdijivky.

Teď se ale médiím podařilo odhalit strůjce ukrajinského úspěchu. Velitel a střelec Serhij, který se v prosinci vrátil z výcviku v Německu, a jeho řidič Oleksandr. V osudný den vyjeli teprve na svoji druhou společnou misi, a to s cílem podpořit pěchotu v zákopech. Americký stroj M2 Bradley je stavěný právě na doplnění pěších útvarů, se svým kanónem ráže 25 milimetrů není zrovna vybavený na tankovou bitvu. Ruský stroj T-90M má dělo ráže 125 milimetrů.

„Nemůžu popsat, co to znamená, když v hledáčku vidíte tank. Na tréninku jsem si říkal, chraň bůh, aby se něco takového vůbec stalo. A tak se stalo, že jsem to udělal,“ popsal Serhij pro médium TCH, jak překvapili ruský tank, který zřejmě kvůli dezorientaci a poškození neopětoval palbu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drsné záběry boje tváří v tvář. Ukrajinci zničili ruského „krále tanků“, využili zbraň z USA

„Před námi byla jiná posádka, která šla na řadu první. Jenže to nevyšlo, tak jsme museli sebrat odvahu. Pálili jsme vším, co jsme měli,“ řekl ukrajinský voják. V přesném zasáhu mohla hrát roli náhoda, ale i Serhijova záliba ve videohrách.

VIDEO: Ukrajinci zničili tank T-90M

„Hrál jsem videohry, takže jsem si všechno pamatoval. Jak ten tank zasáhnout a kde,“ překvapil Serhij. Mohlo jít o videoherní titul World of Tanks nebo War Thunder, které se zaměřují na realistickou simulaci tankových bitev.

Ten druhý vzadu

Zásluhy za úspěšnou misi si ale ukrajinský voják neponechává jen pro sebe. Naopak děkuje svému řidiči Oleksandrovi.

„On je ještě důležitější než já, i když jsem velitel a střelec. Pokud mě vždy dostane pryč, jsem šťastný,“ řekl Serhij, který by se rád oženil. Armáda mu ale zatím nedala propustku.

Řidič Oleksandr se pro TCH svěřil, že Bradley byl jeho první vojenský stroj, který řídil. „Přešel jsem z auta do Bradleyho,“ řekl s úsměvem.

Americký stroj M2 Bradley v minulosti bodoval i ve válkách na Blízkém východě. Sami Ukrajinci přiznávají, že na ukrajinskou zimu tento stroj není příliš stavěný. Jsou ale rádi, že ho mají.

Tagy: