Drsné záběry boje tváří v tvář: Ukrajinci zničili ruského „krále tanků“, využili zbraň z USA

Zničený ruský tank T-90M

Ukrajinci zničili tank T-90M

Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda zničila u doněcké Avdijivky další ruský tank T-90M, jehož cena se pohybuje kolem pěti milionů dolarů (asi 114 milionů korun). Jde o jeden z nejmodernějších strojů, které Moskva během invaze nasadila. Demolici kolosu okupantů zajistil kombinovaný úder dronu a amerického obrněnce Bradley, jehož posádka se s tankem utkala v souboji jeden na jednoho. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Bradley ukrajinské armády poškodil v bezprostředním boji ruský tank T-90M ‚Breakthrough‘. Stroj okupantů pak dorazil FPV dron. Možná by se tanky T-90M ‚Breakthrough‘ měly přejmenovat na T-90M ‚Broken‘,“ glosovalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálního úderu na ruské vojáky. Přežila jen myš, lezla po mrtvém okupantovi

Úder provedla 47. mechanizovaná brigáda. „Bojové vozidlo pěchoty Bradley proti nepřátelskému tanku T-90M ‚Breakthrough‘ u Avdijivky. Vyhrálo americké vybavení. Naše posádka vyřadila systém ruského tanku z provozu, práci dokončil FPV dron. Sláva našim obráncům,“ sdělila vojenská skupina na svém Facebooku.

Na záběrech je skutečně vidět bezprostřední souboj ruského tanku s bojovým vozidlem pěchoty M2 Bradley, které napadené zemi dodaly Spojené státy. Ukrajinské posádce se povedlo obrovitý pásový kolos několikrát zasáhnout, což okupanty donutilo k ústupu. Později pozici stroje T-90M odhalil ukrajinský operátor sebevražedného dronu, který se postaral o definitivní likvidaci. Ruská posádka pak uprchla.

Rusko v první fázi invaze nasazovalo tanky typu T-90 spíš výjimečně. Dost možná to bylo kvůli vysoké ceně – hodnota jednoho T-90M se odhaduje na zhruba pět milionů dolarů (asi 114 milionů korun). K přehodnocení situace Moskvu bezpochyby donutil až překvapivě tvrdý ukrajinský odpor, který agresorovi dlouhodobě způsobuje obrovské ztráty.

M2 Bradley je americkou obdobou sovětských vozidel řady BMP. Ta během současného konfliktu používá jak Rusko, tak Ukrajina.

Tagy:
válka tank tanky souboj dron Ukrajina zbraně drony USA Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast T-90 Avdijivka sebevražedné drony M2 Bradley T-90M Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda