Hrdina filmu Hotel Rwanda zachránil stovky lidí. Teď má jít do vězení za terorismus

Na 25 let poslal rwandský soud do vězení Paula Rusesabaginu, jehož činy byly inspirací pro známý hollywoodský snímek Hotel Rwanda. Soudci ho shledali vinným z terorismu. Podle Rusesabaginovy dcery a právníka jednal soud na přání rwandského prezidenta Paula Kagameho, kterého byl Rusesabagina výrazným kritikem. Nad férovostí soudu vyjádřily pochybnosti i USA a Belgie, rwandská vláda rozsudek přivítala.

Kromě Rusesabaginy bylo souzeno za členství v teroristické skupině několik dalších lidí. „Útočili na lidi v jejich domovech i na silnicích v autech, spáchali teroristické činy a pak se tím chlubili z natočených videí,“ řekla soudkyně Beatrice Mukamurenziová.

Mezi devíti body obžaloby proti Rusesabaginovi bylo členství v teroristické skupině, únos, žhářství a vražda. Prokuratura požadovala doživotní trest.

Rusesabagina v době občanské války ve Rwandě využil svého postavení manažera prominentního hotelu v Kigali, aby zachránil přes tisíc uprchlíků. Za to mu byla udělena prezidentská medaile USA. Místní úřady ho ale loni obvinily z terorismu v souvislosti s povstaleckou skupinou Demokratické síly pro osvobození Rwandy (FDLR).

Rusesabagina zločiny odmítá, jde prý o politický proces

Sedmašedesátiletý Rusesabagina má také belgické občanství a ve Rwandě se objevil loni v létě za nevyjasněných okolností. Tvrdí, že proces s ním je politický. Loni v září před soudem připustil, že se podílel na založení FDLR, odmítl ale, že by se podílel na bojích či zločinech.

Z exilu, kde žil od roku 1996, kritizoval rwandského prezidenta Kagameho, veškerá obvinění popřel a tvrdí, že byl do Rwandy unesen z Dubaje, aby mohl být postaven před soud.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price uvedl, že USA jsou rozsudkem znepokojeny. „Chybějící jistoty spravedlivého procesu vyvolávají pochybnosti o spravedlnosti rozsudku,“ uvedl Price. Belgie uvedla, že se Rusesabaginovi nedostalo spravedlivého soudu. Mluvčí rwandské vlády ale řekl, že důkazy proti obžalovanému byly nezpochybnitelné. Podle něj jsou lidé ve Rwandě po vynesení rozsudku ve větším bezpečí.

Rusesabaginova dcera Carine Kanimbová, která žije v Belgii, řekla agentuře AFP, že jí rozsudek nepřekvapil. „Soudci rozhodli tak, jak diktátor chtěl, aby rozhodli,“ uvedla s odkazem na prezidenta Kagameho.

Stejného názoru je i belgický advokát obžalovaného Vincent Lurquin. Toho v srpnu rwandské úřady ze země deportovaly, protože podle nich neměl vyřízené pracovní povolení, a nemohl tak Rusesabaginu u soudu zastupovat.

Při genocidě ve Rwandě, která vypukla v dubnu 1994, zmasakrovali hutuští extremisté za 100 dní na 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů a asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů.

Tagy: