Řidič míchačky zachránil život matce dvou dětí. Na dusící se ženu použil účinný chvat

Nákladní vůz s míchačkou

Řidič zachránil ženu na dálnici

Neobvyklou směnu zažil řidič míchačky Jeff Hanus u dálnice nedaleko amerického Chicaga. Po cestě si všiml ženy, která vystoupila z auta a ukazovala, že nemůže popadnout dech. Dělník pohotově zakročil a Heimlichovým chvatem matku dvou dětí zachránil. Manévr se podle svých slov naučil poté, co se udusil jeho blízký kamarád.

Řidič míchačky vezl po dálnici nedaleko Chicaga beton na stavbu. Když dorazil k cíli, objevilo se těsně před ním auto, z něhož vystoupila gestikulující žena. „Byl to prostě instinkt, nebylo o čem přemýšlet. Když sjela ze silnice a vystoupila, běžel jsem k ní. Hned jsem cítil, že něco není v pořádku,“ popsal skromně.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie v Nashvillu. 18letou studentku zabila zbloudilá kulka, střelec rád pálil po autech

Žena zvedla ruce ke krku a naznačovala, že se dusí. „Takové gesto se používá snad na celém světě. Ihned jsem se jí zeptal, jestli nemůže dýchat, což potvrdila. Přistoupil jsem k ní a ona se otočila. Věděla, co chci udělat,“ uvedl hrdina ze stavby.

Řidič na uvolnění ženiných dýchacích cest použil takzvaný Heimlichův chvat, zpočátku ovšem neúspěšně. „Proto jsem se do druhého pokusu víc opřel. Ona se hned pohnula, takže jsem se otočil a řekl: A máme to,“ doplnil Hanus. Řidič poté zjistil, že žena vezla v autě dvě malé děti. „Mohly ztratit mámu, nebo dokonce samy přijít o život. Co kdyby omdlela a auto někde nabouralo?“ řekl Hanus.

Heimlichův chvat se prý naučil poté, co se před lety udusil jeho dobrý kamarád. Znalost jednoduchého manévru může být v případě nouze rozhodující. „Jedná se o život zachraňující úkon první pomoci, který se používá pro uvolnění dýchacích cest,“ ozřejmila mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová. „K dusícímu se přistoupíme zezadu, jednu ruku dáme v pěst a druhou přes ni položíme pod hrudní kost. Poté je nutné učinit prudký pohyb směrem k hrudníku, aby se mohly dýchací cesty uvolnit,“ popsala mluvčí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Opilý mladík si natočil vlastní dopravní nehodu. Neměl řidičák a auto si jen půjčil

Tagy: