Hrdinové Vídně: Turečtí bojovníci MMA během útoku pomohli zraněné ženě i policistovi

Mikail Özen a Recep Gultekin

Ve Vídni mluvila reportérka Adéla Jelínková s očitým svědkem události

Na sociálních sítích se šířily falešné zprávy o tom, že jeden z útočníků během pondělního teroristického útoku ve Vídni mluvil turecky. Jedná se ale o dvojici tureckých bojovníků MMA Mikaila Özena a Recepa Gultekina, kteří právě ve Vídni žijí. Během útoku pomohli postřelené ženě i zraněnému policistovi. Lidé je tak označili za hrdiny Vídně. Jak útok probíhal, popsal Özen televizi CNN Prima NEWS.

Gultekin tureckému zpravodajství Hurriyet řekl, že potkal svého přítele Mikaila Özena v turisticky oblíbené části Vídně a náhle zaslechli výstřely. „Mysleli jsme si, že se tam natáčí nebo co,“ uvedl Özen. Když zamířili na místo, odkud výstřely pocházely, viděli, že terorista postřelil civilistku. Zraněné ženě pomohli a převezli ji do nedaleké restaurace. Poté podnik opustili a narazili na teroristy.

„Když jsme zraněnou převezli do nedaleké restaurace, terorista na mě namířil zbraň. Vrhl jsem se na zem a pokusil se převrátit. Myslím, že měl nějakou zbraň s dlouhou hlavní. Jedna kulka mě zasáhla do pravé nohy, ale nebyla to velká rána,“ popsal Gultekin. „Narazili jsme na útočníky ve vzdálenosti pěti až šesti metrů. Začali na nás střílet,“ dodal Özen.

Poté nasedli do auta Özena a jeli na policii, aby řekli, co se stalo. Útočníka popsali tak, že na sobě měl „něco jako bílý plášť“ a v rukou zbraň s dlouhou hlavní.

Kulku měl v noze, než se situace uklidnila

Smrtící střelba začala kolem 20. hodiny večer poblíž Stadttempel, největší vídeňské synagogy, která byla uzavřena. Přestřelka s policií se brzy rozšířila na šest různých míst po městě. Na dalším místě tak bojovníci MMA viděli zraněného policistu, ke kterému se sanitky kvůli útoku nemohly dostat. Proto policistu pomohli do vozu přepravit.

„Šli jsme ke stanici metra a znovu se začalo střílet. Viděli jsme, jak policista šel k zemi. Běželi jsme za ním. Policisté se nás snažili zastavit a poslat pryč pro naše bezpečí. Ale my jsme viděli policistu ležícího na zemi v bezvědomí a za ním další dva jeho šokované kolegy. S kamarádem jsme se pohledem dohodli, že tam doběhneme a odneseme policistu do sanitky. Já jsem ho vzal za nohy, kamarád ho vzal pod rameny a ti dva policajti nám pomáhali,“ popsal Özen pro televizi CNN Prima NEWS.

Na jednom ze záběrů útoku je slyšet výkřik v turečtině „schovej se,“ proto na sociálních sítích kolovaly spekulace, že útočníci byli Turci. Jedná se ale o výkřik dvojice MMA bojovníků, když se ukrývali za zdmi vstupu do metra. Když z něho vycházela starší žena, zastavili ji a vzali na bezpečné místo. Nakonec se schovali u dobrého kamaráda, který měl byt poblíž. Tam zůstali až do rána.

Hrdinové Vídně

„Protože rána na noze nebyla velká, nechtěl jsem jít do nemocnice,“ uvedl Gultekin. Nechtěl být totiž břemenem, protože si myslel, že kvůli útoku tam bude velké množství zraněných. Kulku měl tedy stále v noze, a druhý den, když se situace uklidnila, se nemocnice nakonec dopravil.

Dvojici lidé na sociálních sítích označili za hrdiny Vídně, protože šli pomoci druhým, i když jim hrozilo nebezpečí. „Toto jsou hrdinové Vídně: Recep Tayyip Gultekin a Mikail Özen,“ napsal jeden z uživatelů. „Riskovali jste život a zachránili jste život ženě a zraněnému policistovi,“ napsal další.

Tagy: