Hřib: Piráti nejsou na dně, nabízím zkušenosti. Do vedení je logickou volbou, míní experti

Zdeněk Hřib

360° - 10.10. v 22:26

Piráti nejsou na dně, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS kandidát na nového lídra Pirátů Zdeněk Hřib. Straně, jejíž dlouholetý předseda Ivan Bartoš rezignoval na svou funkci po neúspěchu v krajských volbách, prý nabízí zkušenosti s úspěšnými kampaněmi. Podle expertů je Hřibova kandidatura logickou volbou, která však může mít i mnohá úskalí.

Bývalý primátor Prahy a současný náměstek primátora Hřib bude kandidovat na post předsedy Pirátské strany. Chce, aby byli Piráti liberální středovou stranou a prosazovali politiku zaměřenou na problémy běžných lidí. Kromě něj zatím o předsednickou funkci usilují tři adepti – bývalý senátor Lukáš Wagenknecht, končící náměstek libereckého hejtmana Zbyněk Miklík a také bývalý ostravský radní David Witosz.

ČTĚTE TAKÉ: Další hádka u Pirátů. Peksa si zavařil iniciativou Progresivní Česko. Hrozí mu vyloučení?

Piráti podle Hřiba nejsou „na dně“, protože měli i během jejich účasti ve vládě preference okolo 10 procent. Nedařily se jim však volební kampaně, míní náměstek. „Ztratili jsme schopnost udělat kampaň, která zvedne naše voliče a přesvědčí je k tomu, aby nám to šli ve volbách hodit,“ namítl.

Právě s tím chce straně pomoci. „Nabízím zkušenost s kampaněmi. Dělal jsem úspěšné kampaně v roce 2018 i v roce 2022 na pražský magistrát,“ pochválil se Hřib ve vysílání CNN Prima NEWS. Piráty by chtěl směřovat do liberálního středu. „Abychom mohli prosazovat politiku založenou na expertize a na datech,“ vysvětlil.

Zdeněk Hřib není povahově typem lídra typu Ivana Bartoše, který by dokázal stmelovat pirátskou stranu, namítl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Miroslav Korecký.

Podle politologa Lukáše Jelínka by měl stávající náměstek pražského primátora zvážit, zda by se ho v budoucnu mohla dotknout nějaká kauza s souvislosti s vedením resortu dopravy v hlavním městě.

Navzdory tomu je Hřib podle Jelínka logickou volbou. „Když pomineme Olgu Richterovou, která je místopředsedkyní sněmovny, tak se jedná o piráta na nejvýznamnějším politickém postu v současnosti,“ řekl politolog v pořadu 360°.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skopeček hejtmanem nebude. Spolu a STAN se domluvili na koalici ve Středočeském kraji

Tagy:
politika Zdeněk Hřib CNN Prima NEWS volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana Lukáš Wagenknecht Česko 360° politický proces Primátor hlavního města Prahy Zbyněk Miklík politické strany a hnutí