Vrecionová: Orbán je jako koňský handlíř a nahrává Putinovi. Jste z Marsu? ptala se Jermanová

Veronika Vrecionová (ODS) a Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

360° - 10.10. v 21:30

Orbán hraje svou sobeckou hru, řekla o maďarském premiérovi europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Reagovala tak na bouři na půdě Evropského parlamentu, kterou vyvolal Orbánův středeční projev. Chování některých kolegů z europarlamentu se nelíbilo Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO). „Jestli to nevidíte, jste z Marsu,“ reagovala na Vrecionovou.

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středu svou řečí o maďarském předsednictví Evropské unie rozhádal europarlament. Od europoslanců padala kvůli jeho vztahům s Ruskem a Čínou slova jako „fraška“ nebo „užitečný idiot“.

ČTĚTE TAKÉ: Slovensko podpoří Ukrajinu na cestě do EU, slíbil Fico. V plánu má ale i návštěvu Moskvy

Podle europoslankyně hnutí ANO nezpůsobil vypjatou atmosféru ve Štrasburku maďarský předseda vlády, ale její kolegové z Evropského parlamentu. „Na mnoha obrazovkách byly z mého pohledu poměrně hanlivé obrázky, na kterých byl oslovován křestním jménem premiér suverénní země,“ vylíčila dění na plenárním zasedání.

Jermanová navíc ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřila nespokojenost s projevem předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která prý na Orbána osobně útočila. Počínání šéfky Komise považuje europoslankyně ANO za nepřijatelné už kvůli tomu, že byl Orbán do čela Maďarska demokraticky zvolen. „Doufám, že se to nebude opakovat,“ shrnula.

Kromě von der Leyenové zkritizovala Jermanová i chování některých svých českých kolegů. „Půda europarlamentu je od toho, abychom si vyměňovali názory a přesvědčovali se o nich. Rozhodně to není místo, kde se má na něj (Orbána) sesypat několik poslanců a osobně ho tam urážet, a to se tam dělo. A jestli to nevidíte, tak jste z Marsu,“ osočila kolegyni z ODS.

Vrecionová: Hraje si svou sobeckou politiku

Vrecionová uvedla, že Orbánova úvodní řeč zahrnovala i řadu rozumných věcí. „Konkurenceschopnost Evropy, která začíná mít ohromné problémy, problémy s migrací, to jsou věci, kterým se máme věnovat a které je potřeba řešit,“ vyjmenovala.

Navzdory tomu však ve vysílání CNN Prima NEWS tvrdě zkritizovala Orbánovy vztahy s Ruskem. „Dlouhodobě hraje svou sobeckou politiku, kterou mimochodem vůbec nic nedosahuje. I jeho návštěva v Moskvě nepřinesla vůbec nic. Putin si stejně neváží jeho podlézavého chování,“ namítla.

Řada europoslanců si své projevy proti maďarskému premiérovi mohla odpustit, míní europoslankyně ODS. Drtivá většina z nich však podle ní byla věcná. „Orbán se dlouhodobě chová jako koňský handlíř ve věcech nutné pomoci Ukrajině,“ zmínila s tím, že maďarský premiér ustupuje jen tehdy, když z toho jeho země finančně profituje.

Její výrok na adresu Orbána Jermanovou pobouřil. „Nechte si urážky za to, že má někdo jiný názor. To, že ho označíte, ať je jakýkoliv, za koňského handlíře, není jiný názor, to je urážka,“ reagovala europoslankyně ANO.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trump poslal tajně Putinovi covid testy, tvrdí novinář. Politici mají být nadále v kontaktu

Tagy: