Hřib: Pražská koalice Spolu má opoziční smlouvu s ANO. Mediální výlevy, reagoval Pospíšil

Pražský náměstek pro dopravu primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Vyjednávání v Praze a vláda

Napětí mezi potenciálními koaličními partnery v Praze roste. Dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti) tvrdí, že zástupci koalice Spolu odmítli účast na schůzce předsedů zastupitelských klubů před ustavujícím jednáním zastupitelstva a rovněž mají dohodu o koalici s hnutím ANO. Pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) to označil za zavádějící. Předmětem dlouhodobého sporu mezi pražskými Piráty a koalicí Spolu spočívá v tom, že Piráti chtějí do nového vedení města zahrnout i uskupení Praha sobě.

„Koalice Spolu dnes odmítla jednat nejen o koalici, ale také o organizačních záležitostech k čtvrtečnímu zastupitelstvu. Působí to dojmem, že se dohodnout nechtějí a ani to nepotřebují, protože už mají dohodnutou opoziční smlouvu s hnutím ANO prezidentského kandidáta Andreje Babiše,“ tvrdil Hřib na sociálních sítích.

Redakce CNN Prima NEWS poprosila o reakci zástupce koalice Spolu. „Dnes jsme žádné jednání neodmítli. Z důvodu pracovního vytížení se pouze někteří členové vyjednávacího týmu nemohli účastnit. Přesto byl ale na jednání vyslán člen předsednictva a vyjednávacího týmu Michal Hroza. Mediální výlevy primátora Hřiba jsou tedy zavádějící, a nemá proto smysl je více komentovat. My zastáváme názor, že se jednání mají vést u jednacího stolu, a ne na sociálních sítích či přes média,“ reagoval pražský zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Zdá se tedy, že jednání o vzniku koalice v Praze se nadále komplikují. Členové Spolu dlouhodobě jeví zájem sestavit vedení města na vládním půdorysu, tedy se Starosty a Piráty. Druzí jmenovaní však chtějí přizvat ještě Jana Čižinského a jeho uskupením Praha sobě.

Minulý týden kvůli tomu dokonce vznikla tzv. Aliance stability (Piráti, Praha sobě). Podle Hřiba i Čižinského jde o nástroj, který má sestavení koalice urychlit. Zástupci Spolu jsou přesvědčeni o opaku.

„Jako Spolu jsme volby vyhráli. Říkali jsme před volbami, že chceme koalici na vládním půdorysu. Oslovujeme tedy STAN a Piráty. Proti tomu stojí koncept Aliance stability. Já to respektuji, Piráti na to mají právo. S Prahou sobě ale nekandidovali společně a spojili se až po volbách. Přijde mi to trochu jako zrada na voličích,“ řekl Pospíšil před časem.

Zástupci Spolu podle něj nechtějí širokou koalici, v níž by byli minoritním partnerem. Pospíšil dlouhodobě rovněž odmítal, že by se koalice Spolu chtěla domlouvat s hnutím ANO.

Komunální volby v Praze letos vyhrálo právě Spolu. Získalo 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Pro většinu je zapotřebí alespoň 33 hlasů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů, čtvrtá Praha sobě 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě hnutí STAN. SPD získala tři mandáty.

Tagy: