Havlíček popsal zákulisí Babišovy volby. Že o Hrad nebojuji já? Ještě nejsem na vrcholu

1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Babiš oznámil kandidaturu na Hrad

Že nekandiduji já, mě nemrzí, řekl v krátkém rozhovoru pro CNN Prima NEWS první místopředseda ANO Karel Havlíček. Uvedl, že on ještě „není na vrcholu“ své politické kariéry. Zároveň také popsal zákulisí toho, jak se šéf hnutí Andrej Babiš rozhodoval, zda se zapojí do boje o Hrad. Kandidaturu oficiálně oznámil v pondělí.

Nemrzí vás, že nekandidujete na Hrad? Byl jste jedním z nejpravděpodobnějších kandidátů hnutí ANO, kdyby do voleb nešel Andrej Babiš.
Ne, nemrzí mě to. My jsme při dohodě s panem Babišem vycházeli nejenom ze zkušeností, které on má v rámci hnutí ANO z nejvyšší politiky, ale také z toho, že byl úspěšným ministrem financí a premiérem, který provedl Českou republiku dobou covidovou. Současně jsme se dívali i na jeho předpoklady. Já jsem přece jenom trošku více exekutivní typ.

Pro pana Babiše je to navíc v každém případě vyvrcholení jeho politické kariéry. Jsem toho názoru, že by člověk měl usilovat o post prezidenta právě v době, kdy je to jeho vrchol. Nedovedu si představit, že by se někdo poté, co skončí jako prezident, ještě vracel do aktivní politiky.

Takže vy ještě nejste na vrcholu?
Já nejsem na vrcholu ještě.

Co vás ještě čeká?
To není o vrcholu, nebo nevrcholu, ale nejsem v politice tak dlouho jako pan Babiš. Navíc on byl ten, kdo mě přesvědčil, abych do politiky vstoupil. Bylo to v roce 2019, takže ještě člověk nezná detailně to řemeslo. Navíc jsem vděčný, že se můžu procházet i opoziční prací, že se učím procedury Sněmovny, že to sleduji z jiného než vládního úhlu pohledu. Takže jsem trpělivý.

A dneska to není o tom, že bychom mezi sebou vzájemně soutěžili. Pan Babiš měl naprosto jasnou podporu od samého počátku, do značné míry to bylo o jeho rozhodnutí, jestli vezme hozenou rukavici. Jsem hrozně rád, že do toho jde, protože si myslím, že jako lídr strany musí ukázat i odvahu, že se o to dokáže poprat. Je to nejlogičtější volba od nás. Všechno ostatní jsou spekulace, kdo by, co by, kdyby v prvním nebo ve druhém kole. Analýzy jsou jedna věc, ale realita stejně nakonec vypadá trochu jinak.

Jste první místopředseda hnutí, tedy případný Babišův nástupce. Počítáte s tím, že byste po něm mohl převzít jeho současnou funkci v čele ANO?
Nyní neřešíme, kdo je nástupce, o tom vždycky musí rozhodnout hnutí ANO a poté se k tomu musí vyjádřit nejužší vedení. Samozřejmě se nezříkám odpovědnosti, jako první místopředseda ANO jsem schopen ji přijmout, ale v tuhle chvíli je to předčasné. Teď je důležité, abychom se soustředili na prezidentské volby, a poté řešme všechno další.

Slyšela jsem, že ve vašich v průzkumech měla po vašem předsedovi největší šance Alena Schillerová, ale že kandidovat nechtěla. Měl jste tedy být druhá nejpravděpodobnější volba, je to tak?
To nebudu komentovat, průzkumy byly různé. Důležité je, že pan Babiš se takhle rozhodl. A že jsme zvažovali víc lidí, to je pravda. Průzkumů jsme měli čtyři nebo pět a popravdě řečeno každý vycházel maličko jinak.

Jak dlouho jste věděl, že pan Babiš bude kandidovat?
Věděl jsem to asi 10 dnů.

Kdo ještě to věděl?
Byla to velmi úzká, opravdu hodně úzká skupina lidí. Teď je nechci jmenovat, aby nikdo neměl pocit, že se to dozvěděl o pár hodin později. To je vždycky trošku ošemetné. Vždycky je to tak, že se nejdřív domluví nejužší skupina lidí, a pak se to pustí do té širší.

A jak to vypadalo, když vám říkal, jak se rozhodl?
My spolu komunikujeme denně, sdělil mi, že dospěl k tomu, že do toho půjde. A už jsme neřešili okolnosti. Jestli bylo ráno, nebo večer, si už teď nevzpomínám. Ale když to řekl, bylo jasné, že se rozhodl pevně, a tak jsem to i vnímal.

Takže jste to podpořil.
Ano, tak ono to bylo i po našem návrhu. On vše nějakou dobu zvažoval a váhal, což je celkem logické, je to člověk, který má dostatečně velké zkušenosti, aby si vyhodnotil všechny plusy a minusy a domluvil si to samozřejmě i doma. Člověk musí do značné míry podstoupit velké oběti. Musí se připravit na náročnou kampaň, vyhodnotit si to z pohledu zdraví, dalších aktivit v rámci stínové vlády a tak dále. Průběžně jsme spolu debatovali pracovní věci, osobní byly zcela na něm.

Tagy: