Hřib: Uvolnili jsme stovky milionů na pomoc lidem. Kameru při demonstraci jsem nevypnul

Zdeněk Hřib v pořadu K věci

K věci (906)

Praha uvolnila 800 milionů korun na pomoc lidem, kteří jsou nejvíce ohrožení chudobou, uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Zdůraznil také, že nenechal vypnout kameru na Václavském náměstí v době sobotní protivládní demonstrace.

Pražský magistrát podle Hřiba uvažuje o možných krocích, ke kterým by přistoupil v případě nedostatku plynu. „Uvažujeme o tom, co kde vypneme. Zaúkoloval jsem ředitele magistrátu, aby zjistil, jakým způsobem můžeme snížit teplotu vytápění v úředních budovách,“ uvedl primátor. Uvažuje se také o vypnutí osvětlení památek. Řešení možné situace je ale podle něj nutné najít na úrovni Evropské unie.

Praha v červnu schválila Balíček okamžité pomoci pro Pražany, jehož cílem je podpořit domácnosti, které jsou nejvíce ohrožené chudobou a ztrátou bydlení. Magistrát uvolnil více než 800 milionů korun, podle Hřiba se teprve začnou vyplácet.

„Momentálně (v pondělí, pozn. red.) jsme v radě schválili, že 266 milionů korun odejde městským částem, které je předají svým základním školám a školkám. Jde primárně o to, aby se naplnily takzvané sociální fondy škol, které je mohou využít na příspěvky na stravné, školné a na družiny,“ řekl pražský primátor. „Mělo by to pomoct rodinám ohroženým inflací. Peníze městským částem odejdou po schválení zastupitelstvem, což se stane ve čtvrtek,“ dodal.

Zdeněk Hřib v rozhovoru hovořil také o sobotní demonstraci na Václavském náměstí. „Zaznělo na ní absurdní obvinění mé konkrétní osoby, že jsem vypnul kamery na Václavském náměstí, což je nesmysl, protože kameru, o které byla řeč, nemá ve správě magistrát. Kamery magistrátu samozřejmě fungovaly a policii pomohly odhadnout počet účastníků demonstrace.“

Primátor mluvil i o kauze Dozimetr nebo dopravní situaci v hlavním městě. Celý rozhovor najdete v úvodním videu.

Tagy: