Hrnčíř k odtajněným plánům vlády: Zmrzačí valorizace penzí, tím reforma skončí

Cílem důchodové reformy bude zmrzačení valorizačního mechanismu a tím to skončí. To si myslí poslanec Jan Hrnčíř (SPD) poté, co se dozvěděl o materiálu vládní koalice, který popisuje tři základní body k penzím, na nichž je shoda. V pořadu 360° poslankyně Alena Schillerová (ANO) body, jež ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jednání s hnutím diskutoval, představila. Týkají se mimořádné valorizace, řádné valorizace a předčasných důchodů.

Z odtajněných materiálů, které má k dispozici Deník N, vyplývá, že by po dohodě v koalici penzisté namísto mimořádných valorizací dostávali sociální dávky. „Slyšel jsem to poprvé. Materiál máme dostat do ruky po Velikonocích. Věřím, že ho dostaneme stejně jako opozice a následně zasedneme ke kulatému stolu, kde o něm budeme diskutovat,“ podotkl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Jako první dokumenty do rukou dostali zástupci hnutí ANO, s nimiž se v úterý Jurečka sešel. „Ale pozor, není to důchodová reforma. Je to jeden z parametrů nikoliv reformy, ale podklad, o čemž Jurečka vážně uvažuje, týkající se zpomalení valorizace – jako to udělali hanebným zákonem s červnovou valorizací,“ podotkla Schillerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nerudová: Tempo zadlužování je děsivé. Čas na důchodovou reformu už jsme propásli

Celkem ministr se zástupci hnutí konzultoval tři body. „Jeden byl pozitivní a s Alešem Juchelkou jsme připraveni se o něm bavit, ten se týká předčasných důchodů. Díky valorizaci loni, a i letos, došlo k tomu, že jít předčasně do penze je výhodnější. Shodli jsme se, že o tom chceme mluvit,“ podotkla. Zbylé dva body však kritizovala.

„Tedy zrušení mimořádné valorizace a nahrazení nějakou sociální dávkou. Jenže mimořádná valorizace má ochránit koupěschopnost důchodců. Dávky je neochrání. Je velice neetické a neslušné chtít mimořádnou valorizaci nahradit sociální dávkou,“ mínila exministryně financí. Posledním bodem byla samotná řádná valorizace.

Úspora na nejzranitelnější

„Jednalo by se o celou inflaci a pouze třetinu průměrné mzdy. Tato vláda svůj úsporný balíček zakládá na nejzranitelnějších, a to nám vadí. A jedna zmínka v materiálu – vládě se vytvoří, když bude vyplácet dávky, prostor k tomu, aby posoudila, zda má v rozpočtu peníze na řádnou valorizaci,“ dodala.

Po informacích o těchto třech bodech má Hrnčíř na celou důchodovou reformu jasný názor. „Jejím cílem bude zmrzačení valorizačního mechanismu a tím to skončí. Mimořádná dávka nemůže na inflaci fungovat. Inflace ceny zvyšuje trvale, jedna dávka to nevyřeší. Jeden měsíc možná, ale co ty další,“ ptal se.

Sám premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS odmítl tyto odtajněné materiály jakkoliv komentovat. „Nebudu teď potvrzovat žádné teze důchodové reformy. Ještě probíhá debata v rámci koalice. Máme poměrně širokou shodu na řadě věcí, ale ještě ne na všem. Souběžně probíhá jednání s opozicí. Jsme totiž připraveni poslouchat i dobré nápady druhé strany,“ podotkl.

Právě o slova premiéra se opírala poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Premiér to řekl jasně – až bude shoda, a to i s vámi jako opozicí, tak Jurečka představí základ reformy. Myslela jsem, že budete diskutovat věk odchodu do důchodu, předčasný důchod, poměr mezi důchody a průměrnou mzdou. To jsou základní věci, nyní jste měli teprve druhé jednání s ministrem,“ reagovala na slova Schillerové.

Zdůraznila, že celá společnost byla postižena krizí. „Dnes vidíme, v jakém stavu se nachází státní rozpočet, jak vysoký je schodek. Jsme tady kvůli třem tématům – České poště, důchodům a veřejným financím. A těm jste se nevěnovali,“ dodala Kovářová.

Tagy:
Marian Jurečka Alena Schillerová opozice KDU-ČSL Tomáš Zdechovský důchodová reforma ANO 2011 vláda valorizace Svoboda a přímá demokracie sociální dávky 360° Jan Hrnčíř starobní důchod