Spor o penze: Vláda se lekla a zmrzačila systém, míní Hrnčíř. Vojtek argumentoval radami úřadů

Jan Hrnčíř (SPD) a Viktor Vojtko (STAN)

ZPRÁVY PLUS, Jan Hrnčíř, Viktor Vojtko - 4.10. v 10:30

Vládní koalice zastropovala věk odchodu do důchodu na 67 let, protože se lekla výsledků v krajských a senátních volbách. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS to řekl poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Podle poslance Viktora Vojtka (STAN) je účinek zastropování hlavně psychologický a má budoucím generacím umožnit, aby se změnám v penzijním systému přizpůsobily.

Hrnčíř spojoval vládní změny parametrů důchodového systému se současnou politickou situací, nikoliv s odbornou diskusí. „Nejprve chtěli odsouvat věk odchodu do důchodu prakticky donekonečna a najednou otočili. Lekli se výsledků krajských a senátních voleb, které pro vládu nedopadly úplně dobře,“ řekl Hrnčíř.

ČTĚTE TAKÉ: Bartoše nahradí Kulhánek, potvrdil premiér Fiala. Změnu na ministerstvu musí posvětit Pavel

Vojtko ale tvrdil, že vláda reagovala na připomínky odborné veřejnosti. „Vycházíme zejména ze stanoviska České demografické společnosti, která od jara ukazovala, jakým způsobem by se věk odchodu do důchodu podle jejich názoru měl vyvíjet. Tohle bylo samozřejmě připraveno již před volbami. Uvědomujeme si, že se jedná o citlivé téma a ten věk opravdu nemůže růst do nekonečna. Takhle to samozřejmě ani nikdy nebylo zamýšleno,“ vysvětlil Vojtko.

Dle jeho názoru je změna zastropování důležitým psychologickým momentem. „Nastavujeme tady nějaké období do budoucna, ve kterém je jasně dáno, jakým způsobem se ten věk bude vyvíjet. Tím vytváříme pro budoucí generace prostor, aby se přizpůsobily,“ uvedl Vojtko.

Hrnčíř považuje parametry reformy za špatně nastavené a věří, že pokud se opozice po volbách dostane k moci, tak je zruší. „Nám vadí celá řada věcí, nejen ten věk. Například od roku 2026 by se penze lidem, kteří třeba ze zdravotních důvodů odejdou do předčasného důchodu, měly krátit o osm procent. To není reforma, to je ožebračení důchodců a zmrzačení systému,“ dodal Hrnčíř.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Změny v důchodech bez shody s ANO nedávají smysl, míní Valeš. Nová vláda všechno zruší

Tagy:
důchod práce politika Petr Fiala ANO 2011 vláda Jan Hrnčíř Volby do Senátu Parlamentu České republiky starobní důchod Česká demografická společnost