Valeš: Změny v důchodech bez shody s ANO nedávají smysl. Nová vláda všechno zruší

Politolog Lukáš Valeš

K VĚCI - 3.10. v 12:30

Bez základní shody mezi vládní koalicí a hnutím ANO nemá jakákoli změna důchodového systému smysl. Nová garnitura totiž všechny parametrické úpravy zruší. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl politolog Lukáš Valeš. Žádná strana však podle něj nereflektuje základní problém celého systému, za který považuje nízkou porodnost.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) oznámil, že lidé budou odcházet do starobního důchodu nejpozději v 67 letech. „Dal tím najevo, že je ochoten k určitým korekcím pod vlivem odborné veřejnosti. Je to trochu lepší než ten původní návrh, ale nový systém i nadále zůstane neudržitelný,“ míní Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: Konec stávkové pohotovosti. Platy ve veřejné sektoru vzrostou od příštího roku o 1 400 korun

Aby se podle Valeše dalo skutečně hovořit o reformě a nikoli pouze o „úpravě parametrů“, musel by se změnit celý systém, například přidáním dalšího pilíře pro financování. Bylo by však potřeba, aby se vláda dohodla alespoň s hnutím ANO na výsledné podobě. „Bez hnutí ANO to celé nemá smysl. Jeho představitelé už několikrát avizovali, že všechny změny zruší. Ať už je to reforma nebo pouhá změna parametrů, je naprosto klíčové, aby existovala alespoň elementární shoda mezi opozicí a koalicí,“ sdělil Valeš.

Ani jedna politická strana ale podle politologa nereflektuje základní problém celého systému, za který považuje nízkou porodnost. „Platí, že pokud nebudou děti, nebudou důchody. Jestli chceme nějakou důchodovou reformu brát vážně, tady musíme začít,“ řekl Valeš.

Za současnou situaci podle něj nese zodpovědnost současná vláda, ale i ty předchozí. „Všichni se na nás občany vykašlali. Dítě je poměrně nákladná investice a stát by to měl rodinám co nejvíce usnadnit. Dostupným bydlením počínaje a místy ve školkách konče. To všechno ale bohužel je nedostatkové zboží a obávám se, že k tomu není politická vůle,“ dodal Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mění se podmínky oddlužení. Věřitelé se bouří, bojí se, že už své peníze neuvidí

Tagy: