Hroby v Izjumu odhalují kruté praktiky okupantů. V mučírnách obětem uřezávali i genitálie

Ukrajinci u Izjumu našli přes 440 mrtvol. Nyní začíná proces exmhumace.

Masové hroby v okolí osvobozeného Izjumu připomínaly situaci v Buči. Na provizorních pohřebištích se nalezlo 440 obětí, a to jak z řad civilistů, tak i ukrajinských vojáků. S postupem vyšetřování však Ukrajinci odhalují otřesné praktiky ruských okupantů. Mnohá těla nesou známky mučení, některým obětem Rusové uřezali i genitálie.

Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že většina ze 440 obětí nalezených v provizorních hrobech po osvobození Izjumu nesla strašlivé známky traumat a týrání. První náměstek ministra Jevhenij Jenin sdělil, že vyšetřovatelé našli muže se svázanýma rukama a odříznutými genitáliemi poté, co bylo v pondělí na jednom místě vykopáno 146 těl.

„Nadále nacházíme těla se známkami násilné smrti, je jich mnoho. Patří mezi ně zlomená žebra a rozbité lebky, muži se svázanýma rukama, zlomenými čelistmi a odříznutými genitáliemi,“ cituje web Mirror. Plný rozsah hrůz ruské okupace byl odhalen poté, co se tisíce vojáků ruského prezidenta Vladimira Putina stáhly z Charkovské oblasti po bleskovém protiútoku Ukrajiny.

Provizorní elektrická křesla

Objevenými hroby však šok Ukrajinců nekončil. V oblasti byly nalezeny i mučírny. Jednu okupanti vytvořili na policejní stanici. Vyšetřovatelé nalezli provizorní elektrická křesla a další kruté nástroje, které byly využívány k mučení Ukrajinců. Snímky z místností se objevily na sociálních sítích. Zachycují například jídelní židli, která je připojená k elektrické síti. Jedná se právě o zmiňované provizorní elektrické křeslo.

„Nepřítel používal elektrické šoky k mučení válečných zajatců a civilistů. Dráty, kterými byli zajatci svázáni během výslechu, byly na zdech,“ uvedl příslušník ukrajinských speciálních sil Taras Berezvec, který snímky sdílel.

Rusové se budou zodpovídat

Šéf izjumské policie Sergej Bolvinov následně uvedl, že si ruští váleční zločinci o místě – mučírně, vedli pečlivé záznamy, zapisovali si seznam zadržených i mučicí nástroje. „Lidé byli drženi v temných sklepních celách několik týdnů až měsíců, přičemž ani mnohdy nechápali, co přesně po nich okupanti chtějí,“ sdělil Bolvinov a dodal, že naprostá většina těl nalezených v místě masového hrobu byli civilisté. V hrobech pak vyšetřovatelé nenalézají pouze muže a ženy, ale také děti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal, že mučírna na policejní stanici byla nejméně jednou z deseti podobných zařízení nalezených v nedávno osvobozené oblasti. „V Charkovské oblasti, ve městech a obcích, bylo nalezeno již více než deset mučíren. Mučení bylo na okupovaných územích rozšířenou praxí. Tohle dělali nacisté – tohle dělají Rusové. Budou se zodpovídat stejným způsobem: jak na bojišti, tak v soudních síních,“ slíbil prezident.

Tagy: