Nepředstavitelná hrůza u Izjumu. V masovém hrobu našli celou rodinu s malými dětmi

Elena, Olesija a Saša Stolpakovovi

Masové pohřebiště v Izjumu

Ještě loni bezstarostně slavili Vánoce. O několik měsíců později čtyřčlenná rodina Stolpakovových musela zažít nepředstavitelnou hrůzu. Těla Eleny, Dmitryho a jejich dcer, šestileté Olesye a osmileté Saši byla identifikována v masovém hrobě v lese u města Izjum v Charkovské oblasti.

„Celá rodina Stolpakovových byla nalezena v masovém hrobě v lese nedaleko Izjumu. Elena, její manžel Dmitry, šestiletá Olesya, osmiletá Saša a rodiče Eleny byly zabiti v březnu ruskou armádou. Tyto zločiny nemohou zůstat bez trestu,“ uvedla na Twitteru skupina Visegrád 24 a tweet doprovodila rodinnou fotografií Stolpakovových. Ve vlákně k příspěvku pak připojila ještě jeden obrázek, na němž čtyřčlenná rodina slaví loňské Vánoce.

V lese u osvobozeného města Izjum v Charkovské oblasti byl nalezen masový hrob s více než 400 těly. „V hrobu byla nalezena těla dětí, válečníků ukrajinských ozbrojených sil či obětí raketových útoků,“ uvedlo v pátek ukrajinské ministerstvo obrany s tím, že některá těla vykazovala známky mučení.

Zelenskyj připomněl Buču

Všechna těla z pohřebiště v Izjumu podle policejního náčelníka vyšetřovacího oddělení pro Charkovskou oblast Serhije Bolvinova úřady plánují vyzdvihnout a podrobit je forenznímu vyšetřování. Některá z nich se podle něj zatím nepodařilo identifikovat. „Je to pro mě opravdu šokující a hrůzné. Je to zločin proti lidskosti. V civilizovaném světě v roce 2022 by to tak nemělo být,“ okomentoval nález Bolvinov.

„Víme, že někteří (lidé) byli zabiti, další zemřeli kvůli dělostřelecké palbě, kvůli takzvaným zraněním při výbuchu miny. Další kvůli náletům,“ dodal Bolvinov. Doplnil, že přesné příčiny úmrtí odhalí vyšetřování. Na některých hrobech jsou příjmení, na jiných jen čísla, řekl stanici Nastojaščeje vremja zmocněnec pro pohřešované osoby Kotenko. Na dalších jsou i věnce nebo datum úmrtí.

Nález zasáhl i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Rusko je teroristická země. Nevím, proč světu trvá to poznat. Osvobodili jsme Izjum. Přes 400 hrobů bylo nalezeno v lese poblíž. Kolik zde leží umučených Ukrajinců, zatím není známo,“ napsal na sociální sítě Zelenskyj.

Lipavský vyzývá k tribunálu

Ukrajinská hlava státu navíc později v rozhovoru pro agenturu Reuters připomněla zvěrstva, která se odehrála v městě Buča u Kyjeva, kde Ukrajinci po ruské okupaci nalezli kolem 300 zavražděných obyvatel města. Jejich těla často ležela na ulicích, a to i po několik týdnů. Šlo i o ženy a děti. I zde byla těla se známkami po mučení.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval v souvislosti se zprávami o nálezu hromadných hrobů v ukrajinském městě Izjum k urychlenému ustanovení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude pracovat na stíhání této agrese. Lipavský to uvedl na Twitteru. Podobné útoky vůči civilnímu obyvatelstvu v 21. století označil za nemyslitelné a odporné a nelze je podle něj přehlížet.

Tagy: