Hrozba jaderné katastrofy? Zaměříme se na Rusy v Záporožské elektrárně, říká Zelenskyj

Ruský voják u Záporožské jaderné elektrárny

Ostřelování Záporožské jaderné elektrárny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal v sobotu prohlášení týkající se ruské okupace Záporožské jaderné elektrárny. V něm varuje Rusy před jejím zneužíváním k vojenským účelům. Ukrajinské bezpečnostní služby i armáda se podle něj zaměří na ty, kteří z elektrárny ostřelují okolí. Zelenského slova přicházejí po opětovných výzvách mezinárodního společenství Rusku k opuštění Záporoží.

Volodymyr Zelenskyj vydal na síti Telegram prohlášení v reakci na stále probíhající obsazení Záporožské jaderné elektrárny ruskými silami. „Okupanti se ukrývají v elektrárně a ostřelují z ní Nikopol a Marhanec. Samozřejmě je potřeba tvrdě reagovat. Ukrajina i její spojenci udělají vše, co je v jejich silách, aby nové sankce proti Rusku zablokovaly jeho jaderný průmysl,“ začal ve videu prezident.

„Všichni, kdo se účastní této jaderně-vyděračské operace, se musí zodpovídat před mezinárodním soudem. Každý Rus, který vystřelí na jadernou elektrárnu nebo vystřelí zpoza jejího krytí, se stane naším terčem,“ vyslovil pak jasné varování.

Podle Zelenského stoupá radiační hrozba pro celou Evropu s každým dnem, kdy Rusko okupuje elektrárnu. Stejné obavy sdílí i Generální tajemník OSN António Guterres. „Jakékoliv poškození Záporožské elektrárny by mohlo mít katastrofální následky. Situace je naprosto nepřípustná,“ píše se v tajemníkově prohlášení. Guterres dále vyzývá k okamžitému stažení ruských sil z elektrárny a k ukončení jakýchkoliv vojenských aktivit v jejím okolí.

Obsazení elektrárny odsuzují také ministři zahraničí zemí G7. Podle nich by měl Kreml ihned předat kontrolu nad elektrárnou zpět Ukrajině. „Tamním zaměstnancům musí být umožněno vykonávání jejich povinností bez pohrůžek či tlaku. Ruské ovládnutí elektrárny ohrožuje celý region,“ shodují se ministři ve společném prohlášení.

K opuštění jaderné elektrárny nabádá Rusy i stanovisko dvaačtyřiceti zemí zveřejněné Mezinárodní agenturou pro atomovou energii. Mimo státy Evropské unie se k vyjádření přidalo například Turecko, Spojené státy, Korejská republika, Gruzie či Japonsko. „Ruské obsazení Záporožské elektrárny představuje značnou hrozbu principům jaderné bezpečnosti. Přítomnost ruských sil zamezuje bezpečnému provozu elektrárny a nezpochybnitelně zvyšuje riziko nukleární nehody,“ stojí v dokumentu.

Tagy:
válka jaderná elektrárna OSN Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Záporoží Záporožská jaderná elektrárna