Hrozí 4 tisíce nakažených denně, varuje Hamáček. Pracujme s protilátkami, kontruje Jurečka

Jan Hamáček a Marian Jurečka v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 5.9.2021

Epidemická situace se v Česku začíná mírně zhoršovat. V sobotu přibylo nejvíce potvrzených případů od května a reprodukční číslo stouplo na 1,26. Nejhorší situace je na Karlovarsku, kde na 100 tisíc lidí připadá 60 nových případů za týden. „Lidé se nehrnou do očkování a prvoočkovaných máme velmi málo,“ varoval Marian Jurečka (KDU-ČSL) v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Podle Jurečky je důležité kvalitně pracovat se systémem testování ve školách nebo firmách. „Když se objeví krizový region, měli bychom rychle reagovat. Musíme také pracovat s protilátkami jako v Rakousku. Kdo je má, měl by být chráněný tři měsíce,“ řekl předseda lidovců v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček ale před tímto postupem varuje. „Já osobně bych cestou protilátek šel, ale mezi odborníky na tom není shoda. Nechci, abychom něco zavedli a najednou vystoupil odborník a všechno shodil,“ opáčil Hamáček.

Jurečka: Lidé se do očkování nehrnou

Podle něho není dobré brát vývoj epidemie na lehkou váhu. „Pokud se reprodukční číslo udrží, budeme mít do měsíce čtyři tisíce nakažených denně,“ varoval. Pro situaci na Karlovarsku má Jan Hamáček vysvětlení. „Nemoc se sune do Česka ze západu a nemůžeme si myslet, že zůstaneme nějakým ostrovem. Musíme být připraveni,“ dodal.

To podle ministra vnitra znamená případně zavést plošné testování. Naopak plošné lockdowny už pro něho nedávají smysl. „Teď je tu očkování,“ vysvětlil. Jenže podle Mariana Jurečky vakcinace v Česku postupuje příliš pomalu. „Lidé se nehrnou do očkování a prvoočkovaných máme velmi málo,“ řekl Marian Jurečka v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Tagy: