Návrat do časů totality? Toaletní papír rapidně zdražuje, lidé ho skupují v akcích

Nákup toaletního papíru - ilustrační foto

Toaletní papír zdražil

V současné době zdražuje i toaletní papír, a to výrazně. Navíc se zdá, že jeho cenový strop je daleko. Zákazníci stále častěji nakupují nezbytně nutnou hygienickou potřebu ve velkých baleních a v akci.

Někteří možná ještě pamatují fronty na toaletní papír za totality. Ty se možná budou stát zase, tentokrát na jeho prodej v různých akcích, jelikož rapidně zdražuje. „Suroviny je momentálně nedostatek. Před rokem byla cena kolem 800, 900 eur za tunu, v současné chvíli je ta cena kolem 1 600, 1 700 eur (přibližně 41 800 korun, pozn. red.),“ uvedl před třemi měsíci výrobce toaletního papíru Alexandr Křížek.

Takové ceny však nyní už podle výrobce neplatí. „Od té doby, co jsme se viděli naposled, tak cena opět vzrostla. V současné době se pohybuje v závislosti na materiálu někde mezi 1 700 a 2 000 až 2 100 eury (51 600 korun) za tunu,“ dodal Křížek. Právě tyto ceny se podepsaly i na jeho zdražení v obchodech

Ještě před rokem stálo rodinné balení se 48 kusy dvouvrstvého toaletního papíru kolem 200 korun, dnes je to zhruba o 50 korun víc. „Důvodem je růst cen energií, protože papírny ke své výrobě potřebují zejména plyn. Některé dokonce omezovaly výrobu v uplynulých měsících, například v Polsku. Navíc velká německá fabrika na výrobu papíru se dostala do insolvence,“ přiblížil ekonom Lukáš Kovanda.

Spotřeba snížit nejde

Front na toaletní papír v obchodech se snad opravdu nedočkáme, ale na internetu se kupuje, a to ve velkém. Platí totiž čím větší balení, tím nižší cena. „Zatímco loni byla nejprodávanější balení papíru po osmi až šestnácti kusech, letos jsou to jednoznačně balení po 48, nebo 36 kusech. I vlivem této změny průměrná cena vzrostla o 23 procent,“ uvedla mluvčí portálu Heureka Adéla Berková.

Zdražování toaletního papíru navíc pravděpodobně nekončí. „Zboží, které je na obchodech, často pochází z doby před dvěmi či třemi měsíci. Tudíž je zboží nyní levnější, než bude za měsíc nebo dva,“ dodal Křížek. Každý Čech spotřebuje v průměru ročně 14,5 kilogramu toaletního papíru, uskromnit se v jeho spotřebě půjde jen těžko.

Tagy: