Nemáme automatické právo na levné energie, míní ekonom. Zastal se Pekarové i jejího svetru

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Divoká karta (923)

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vzbudila velké vášně, když v srpnové Partii naznačila, že lidé mohou pomoci v boji proti energetické krizi například tím, že si vezmou další svetr. Vyjádření ostře kritizovala opozice i část veřejnosti. Podle ekonoma Petra Bartoně se však někteří lidé mylně domnívají, že mají automaticky právo na levné energie.

„Jedna politička je tu dodnes pranýřovaná za to, že mluvila o nějakém svetru. Zlehčovalo se to. Spousta kritiků na to reaguje stylem, že v 21. století to přece nemůže být řešení. Mnoho lidí si myslí, že mají právo na levné energie, bohužel na nic nemáme nějaké právo,“ zastal se Bartoň Pekarové na CNN Prima NEWS.

„Bohatli jsme tady od pádu komunismu 30 let, teď se to na chvilku zaseklo. To ale neznamená, že máme automaticky lidské právo na levné energie. Je zkrátka nějaká situace na trhu. Nezapomínejme také na to, že u nás vytápíme skutečně na mnohem vyšší teplotu než v zahraničí,“ dodal ekonom v pořadu Divoká karta.

Veřejnou diskusi o oblékání svetrů spustil výrok Pekarové v nedělní Partii ze 14. srpna. Tehdy předsedkyně Sněmovny v souvislosti se zdražujícími se energiemi uvedla, že když jí je zima, oblékne si svetr. „Pro některé je to trošku diskomfort, ale snažím se to vnímat jako přispění celku. Zbytečně neklimatizovat, nevytápět a holt si vzít další svetr,“ prohlásila.

Její vyjádření později ostře kritizovala opozice i část veřejnosti. Podle Pekarové však kritici výrok vytrhávají z kontextu. „Cílem sdělení bylo, že úspory jsou jednou z cest, jak spotřebovávat méně plynu. Tím, že ho nebudeme potřebovat tolik, nebudeme tolik platit diktátoru Putinovi na jeho válečné běsnění na Ukrajině, kde umírají lidé,“ doplnila Pekarová později.

TOP 09 se za svou šéfku postavila. Na začátku září dokonce založila webovou stránku s názvem Svetrem proti Putinovi. Vládní strana zde lidem mimo jiné radí, jak a proč šetřit na energiích. Rovněž vyjmenovává, jak kabinet pomáhá občanům.

Tagy: