Hrozila Čaputové a pomočila korán. Soud poslal ženu za extremismus na tři roky do vězení

Vyhrožovala prezidentce, urážela muslimy a roztrhala a pomočila korán. Kontroverzní Slovenka Sheila Szmereková nakonec skončila před banskobystrickým soudem. Kvůli extremistickým činům má strávit tři roky ve vězení.

Sheila Szmereková není rozhodně na Slovensku neznámá. Upozornila na sebe i výroky namířenými proti slovenské prezidentce Čaputové „Nejlepší by bylo, kdybys vypadla z naší země, protože jsi jen hanbou našeho národa a vlasti. Špína,“ znělo jedno z těch mírnějších vyjádření.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Své děti poskytla teroristům, řezání krku měly jako hru, tvrdí žalobce. Renátě hrozí doživotí

Účastníci líčení u specializovaného soudu v Banské Bystrici viděli ještě kontroverznější video natočené před šesti lety ve Finsku, kde žila a pobírala dávky. Na nahrávce vyhrožuje muslimům, trhá korán a močí na něj. Soud ji uznal vinnou a poslal ji do vězení na tři roky nepodmíněně za extremismus.

„Nesouhlasím s rozhodnutím, jsem nevinná a trvám na tom,“ prohlásila Szmereková po rozsudku, který zatím není pravomocný.

Obhajoba poukazovala na špatný psychický stav obžalované. Podle soudních znalců ale v době natáčení videa rozpoznávala důsledky svého chování. „Silné řeči, ze kterých sálá nenávist vůči určité skupině obyvatelstva, mohou dovést pachatele do vězení,“ poznamenal prokurátor.

Tříletý trest je souhrnný a kromě extremismu do něj soudce zahrnul i rvačku v ružomberském baru. Žena se odvolala, případ tak projedná slovenský nejvyšší soud.

Tagy: