Nová zjištění: Mohla běsnění 14letého chlapce v Chabrech způsobit hra s kanibaly?

Policisté zasahovali u útoku mladistvého v Dolních Chabrech

Další podrobnosti k hrůznému činu v Chabrech

CNN Prima NEWS získala další podrobnosti k hrůznému činu, který se stal v pražských Dolních Chabrech. Zde loni na jaře teprve 14letý chlapec popadl nůž a zaútočil na svého kamaráda a jeho matku. Ukázalo se, co chlapci dělali před útokem. Mohla běsnění spustit agresivní počítačová hra?

Teprve 14letý chlapec v dubnu loňského roku počkal, až všichni usnou. Chvilku před půlnocí začal bodat do svého kamaráda, jeho matce zasadil několik ran do krku a obličeje, a pak se ještě pokusil o sebevraždu. Nikdo ze zraněných naštěstí nezemřel.

Co se ale dělo před útokem? Dvojice kamarádů se 27. dubna loňského roku nejdřív jede projet na kole. Vzájemně se dobírají kvůli spadlému řetězu. Doma si pak pustí počítačovou hru, ve které na začátku havaruje letadlo. Hlavní postava si pak celá od krve musí shánět potravu, přístřeší i vodu na ostrově plném kanibalů.

„Došlo v této hře k tomu, že je kanibalové zatáhli do nějaké jeskyně, kde bylo plno krve a člověk se musel vybojovat ven za pomocí sekery,“ stojí v policejním spisu. Podle tohoto dokumentu se pak klukům hra přestala líbit a šli si pouštět videa na mobilu. Mohla ale hra spustit vraždící běsnění?

„Tyhle děti hledají inspiraci a motivaci k činům ve hrách a filmech, které vidí. Bezprostřední spouštěč to zřejmě nebyl. Bezprostředním spouštěčem bylo, že se ten člověk dostal do vraždících fantazií,“ míní psycholog Jeroným Klimeš. Zároveň dodává, že takové fantazie nemohl mít útočník poprvé. „To už na něj muselo chodit mnohokrát opakovaně,“ doplnil Klimeš.

Stehlíková: Zdravý člověk v dobré rodinně je imunní

„Zdravý dospívající jedinec v dobrém rodinném prostředí bez konfliktu v okolí je vůči tomu víceméně imunní a nemůže spustit takové běsnění. Může tam klíčit psychóza, ale vždy je zapotřebí nějaký faktor, nějaká krize či impuls, který veškerou nahromaděnou agresi či patologii spustí,“ vysvětluje psycholožka Džamila Stehlíková.

Chlapec byl v cizím prostředí s cizími lidmi a hrál hru, kterou doma pravděpodobně neměl. To mohlo podle Stehlíkové přispět k amoku, jenž ho postihl.

Agresor útočil ve čtrnácti letech. Za to, co provedl, nikdy neskončí ve vězení, protože nebyl trestně odpovědný. V současné době má být v péči lékařů psychiatrie.

Tagy: