Hrůza v domě americké šéfky Sněmovny. Muž útočil kladivem, rodinu chtěl držet jako rukojmí

Nancy a Paul Pelosiovi

Velmi neblahou zkušenost má za sebou Paul Pelosi, manžel šéfky americké Sněmovny reprezentantů z řad demokratů Nancy Pelosiové. Přímo v jejich domě jej totiž brutálně napadl nebezpečný útočník. Ten na chotě političky zaútočil kladivem a způsobil mu vážná zranění, oba manžele chtěl podle všeho svázat a držet jako rukojmí. Pachatel David DePape nyní čelí trestu až 50 let vězení. Vyšetřovatelé činu nyní zveřejnili detaily.

K incidentu došlo během pátku. Pachatel, kterým byl 42letý David DePape, se vloupal do domu Pelosiových v San Franciscu během noci, přičemž nyní vyšlo najevo, že jeho hlavním cílem byla právě Nancy Pelosiová.

Ta však v tu dobu byla v hlavním městě Washingtonu. Společně s ní byla i její ochranka, která by za běžných okolností hlídala okolí domu Pelosiových v San Franciscu. V domě tak zůstal sám pouze 82letý manžel šéfky americké dolní komory Kongresu, Paul Pelosi.

DePape se k němu měl přikrást, když už spal. Po probuzení se však Pelosiovi podařilo přivolat si pomoc, když vytočil tísňovou linku. „Pelosi uvedl, že v jeho domě je muž, který má prý v plánu počkat na jeho manželku. Pelosi dodal, že neví, kdo onen muž je. Muž pouze řekl, že se jmenuje David,“ informovali média představitelé FBI.

Když policisté na místo dorazili, měli najít oba muže, jak se přetahují o kladivo. „Pelosi policisty pozdravil. Ti se dvojice zeptali, co se na místě děje. DePape odpověděl, že vše je v pořádku. Policisté následně vyzvali dvojici, aby kladivo upustila,“ popsali dále vyšetřovatelé. V ten okamžik měl však DePape získat kontrolu nad zbraní a Pelosiho s ní udeřil přímo do hlavy, po čemž se zraněný manžel političky okamžitě svalil na zem.

Konspirátor šířící hoaxy o covidu i Kapitolu

Policisté DePapeho okamžitě zadrželi. Podle nich navíc útočník vykřikoval: „Kde je Nancy?“ Aby toho nebylo málo, americká televize CNN uvádí, že DePape měl s sebou také vázací pásky, lepící pásku a provaz. To vše chtěl použít na svázání manželů Pelosiových. Útočník později vyšetřovatelům přiznal, že pár chtěl držet jako rukojmí. Samotné Pelosiové chtěl podle svých slov navíc „rozdrtit kolena“.

DePape byl již obviněn z napadení, pokusu o únos a také pokusu o vraždu, přičemž mu hrozí až 50 let vězení. Nyní jsou navíc jasné i motivy, co jej k jeho krokům vedly. DePape totiž podle CNN už po několik let sdílí různé konspirační teorie, mimo jiné například ohledně útoku republikánských příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na Kapitol v lednu 2021. Pelosiová coby jedna z hlavních tvář Demokratů se tak nabízí jako jeden z jeho nepřátel. Stejně tak šířil konspirace ohledně očkování proti onemocnění COVID-19.

Původně jde o Kanaďana, který svoji rodnou zemi vyměnil za USA zhruba před 20 lety. Jedna jeho známá pro CNN řekla, že od něj v minulosti obdržela velmi znepokojivé e-maily. DePapeho označila za „megalomaniaka, který je absolutně mimo realitu“. Kontakt s ním prý měla ukončit již před časem, protože „se zdál být nebezpečný“.

Republikáni žonglují se slovy

Samotný Pelosi kromě rány kladivem do hlavy utržil i zranění paže a ruky. Podle lékařů je ovšem mimo ohrožení života a navíc se očekává, že se plně zotaví. V nemocnici musel podstoupit operaci kvůli fraktuře lebky.

Americký prezident Joe Biden již útok na Paula Pelosiho odsoudil. „Už stačilo, čeho je moc, toho je příliš. Každý člověk s klidným svědomím se musí jasně a jednoznačně postavit proti násilí v naší politice bez ohledu na to, jaká vaše politika je,“ prohlásil šéf Bílého domu.

K odsouzení útoku se přidali i politici z řad Republikánské strany v čele s lídrem partaje na senátní úrovni Mitchem McConnellem. Podobně promluvil i floridský senátor za republikány Rick Scott, který však na doplňující dotaz, zda by jeho strana neměla utnout šíření konspiračních teorií například o útoku na Kapitol, nedokázal odpovědět.

Spojené státy mají přitom za necelé dva týdny naplánované volby, které rozhodnou o rozložení sil jak ve Sněmovně reprezentantů, které aktuálně předsedá Pelosiová, tak v Senátu. Stejně tak se volí i například guvernéři jednotlivých států. V zemi aktuálně podle odborníků navíc panuje velmi nervózní nálada, protože společnost je v důsledku událostí z posledních let velmi silně polarizovaná. Velký vliv na to podle mnohých má právě exprezident Trump a jeho styl.

Tagy:
dům manželé Nancy Pelosiová krimi San Francisco Republikánská strana napadení USA Donald Trump Poslanecká sněmovna ČR Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických Nancy Pelosi Paul Pelosi