Smrtící hurikán Beryl: Hned na začátku sezóny překonal dávný rekord, vědci se bojí, co přijde

Hurikán Beryl zasáhl Texas.

Beryl zabíjel v Texasu

Běsnící hurikán Beryl se zapsal do historie. Zpustošil velké části Karibiku, Mexika i USA, zabíjel lidi a hned na začátku hurikánové sezóny překonal rekord z roku 2005, když vítr dosáhl rychlosti 265 kilometrů v hodině. Informoval o tom web The Weather Channel. Meteorologové se už nyní obávají, co bude následovat. Hurikány totiž obvykle vrcholí ke konci léta.

Běsnění hurikánu Beryl překonalo v úterý dávný rekord, když vítr foukal rychlostí 265 kilometrů v hodině. Podle Briana McNoldyho z Univerzity v Miami tím překonal hurikán Emily z roku 2005. U něj vědci naměřili rychlost 257 kilometrů v hodině, a navíc se tak v rámci letní hurikánové sezóny stalo až o 14 dní později, napsal web The Weather Channel.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce v astronomii, jásají vědci. Planeta páchnoucí jak žluklá vejce umožnila zásadní objev

„Když jsou bouře v tropickém Atlantiku a východním Karibiku silné, bývá to předzvěstí velmi rušné sezóny,“ citoval zpravodajský web CNN odborníka na hurikány a vědce Coloradské státní univerzity Phila Klotzbacha. „Tato aktivita je pravděpodobně varovným signálem,“ podotkl.

Sezóna hurikánů v Atlantiku většinou začíná v polovině srpna a vrcholí v září. Beryl ale řádil už koncem června, a to kvůli značnému oteplení. Využil teplých vod a stal se tak nejčasněji zaznamenaným hurikánem páté kategorie v daném místě.

„Vzhledem k extrémně vysokým teplotám vody bychom mohli zažít obvykle srpnové a zářijové bouře mnohem dříve,“ řekl Klotzbach médiím. Teplé oceány jsou podle něj hlavním důsledkem oteplování světa, které je způsobené znečištěním ovzduší fosilními palivy.

Bouře ještě zdaleka neskončily

Podle Klotzbacha můžeme očekávat rychlé zesílení bouří – Beryl  dokázal během jednoho dne zrychlit o 105 kilometrů v hodině. Dodejme, že Klotzbach se svým týmem z Coloradské státní univerzity předpovídal hyperaktivní hurikánovou sezónu dávno předtím, než se vytvořily první tři pojmenované bouře: Alberto, Beryl a Chris.

Se svým týmem rovněž aktualizoval pravděpodobný počet pojmenovaných (tedy silných) bouří, které se přes léto vyskytnou. Předpovídá, že jich v Atlantiku bude 25, a to včetně 12 hurikánů.

V příštím týdnu se každopádně očekává krátká přestávka v bouřkové aktivitě Atlantiku. Ta bude částečně způsobena velkou oblastí suchého, prašného vzduchu a záchvěvy rušivého střihu větru (meteorologický termín popisující změny rychlosti a směru větru na malém prostoru).

Kdy začne nejrušnější část hurikánové sezóny, je podle Klotzbacha „otázkou za milion dolarů“. „V závislosti na tom, jak se v příštích týdnech projeví několik atmosférických faktorů, může tropická aktivita později v červenci opět zesílit nebo se zdržet až do srpna," pronesl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Děsivá nehoda na Strakonicku. Řidička smetla skupinu cyklistů včetně dětí. Zasahoval vrtulník

Tagy:
počasí bouřka hurikán rekord Karibik přírodní katastrofa Atlantský oceán hurikán Beryl katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa