Revoluce v astronomii, jásají vědci. Planeta páchnoucí jak žluklá vejce umožnila zásadní objev

Vědci zkoumali atmosféru planety HD 189733 b a zjistili, že páchne po zkažených vejcích. Důvodem je vysoký obsah sirovodíku. Tento objev podle nich výrazně pomůže k pochopení vzniku planet, informovalo zpravodajství BBC.

Planeta, která se vyznačuje spalujícími teplotami a srážkami připomínajícími skleněný déšť, byla analyzována pomocí dat z vesmírného teleskopu Jamese Webba, uvedlo zpravodajství BBC.

Z nich vyplývá, že většinu atmosféry této planety tvoří sirovodík, podobně jako na Jupiteru. Jeho přítomnost na této exoplanetě, která se nachází mimo naši sluneční soustavu, je jednou z prvních detekcí tohoto plynu, zdůrazňuje studie publikovaná v časopise Nature.

ČTĚTE TAKÉ: Hrozí lidstvu zkrácení dnů? Pohyb zemského jádra se dramaticky mění, vědci naznačili důsledky

„Kdyby váš nos mohl fungovat při teplotě 1000 °C, atmosféra této planety by byla cítit jako zkažená vejce,“ sdělil Guangwei Fu, astrofyzik z Johns Hopkins University, který výzkum vedl.

Ačkoli sirovodík je jedním z plynů, které naznačují přítomnost organismů, vědci na této planetě život nehledají, protože je příliš horká.

Krok k pochopení toho, jak planety vznikají

Nález sirovodíku je podle Fua odrazovým můstkem k pochopení, jak vznikají různé typy planet.

Teleskop Jamese Webba otevírá nové možnosti analýzy chemických látek na vzdálených planetách a pomáhá astronomům dozvědět se více o jejich původu. „Je to docela převratný objev, skutečná revoluce v astronomii. Přinesl slibované možnosti a v některých ohledech dokonce předčil naše očekávání,“ dodal Fu.

Planeta HD 189733 b byla objevena 5. října 2005, jde o první exoplanetu, na níž byl zjištěn metan, uvedl web EarthSky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Tagy: