New York pod vodou, 22 mrtvých. Mezi oběťmi silných bouří je i dvouleté dítě

Pohled na povodněmi zasažené město New jersey

Záplavy v New Yorku

Nejméně 22 mrtvých si vyžádaly v New Yorku a New Jersey bleskové záplavy, déšť a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který v neděli pustošil Louisianu, uvedla stanice CNN. Devět obětí hlásí New York, kde bouře způsobila přívalové deště, vyplavila metro a donutila úřady k vyhlášení nouzového stavu. Oblast kromě záplav zasáhla i tornáda. Přes 220 tisíc lidí bylo bez proudu. Prezident Joe Biden slíbil regionům postiženým přírodními pohromami veškerou pomoc.

Starosta New Yorku Bill de Blasio oznámil, že v největším americkém městě zahynulo devět lidí, z nichž mnoho velká voda zastihla v suterénních bytech. Dva lidé, matka s dvouletým synem, zahynuli, když se do jejich sklepního bytu nahrnula voda. Částečně se totiž zřítila zeď domu. Mezi oběťmi v New Yorku jsou další čtyři lidé ve věku 22 až 66 let.

Do tragické bilance přibyli v posledních hodinách i čtyři mrtví, kteří byli nalezeni v bytovém komplexu ve městě Elizabeth v New Jersey. V témže státě ve městě Passaic utonul muž v autě, které zaplavila voda. Další dva cestující vyprostili z vozu hasiči. Také z okolí pensylvánské Filadelfie podle AP úřady hlásí oběti zatím neupřesněného počtu.

Velké záplavy podél řeky Schuylkill v Pensylvánii zalily dálnice a potopily automobily. V oblasti Filadelfie byla přerušena železniční doprava. Místní úřady očekávaly „historickou povodeň“, neboť hladiny řek dále stoupaly. Pod vodou se z velké části ocitla obec Manayunk.

Guvernérka New Yorku Kathy Hochulová vyzvala lidi, aby zůstali doma a postarali se o své blízké. Uvedla také, že město New York bylo bouřemi zcela paralyzováno. Stanice CNN sdělila, že za pět hodin na město New York spadlo 132,5 miliardy litrů srážek, což si lze představit jako 50 000 olympijských bazénů.

V Central Parku na Manhattanu spadl během několika hodin ekvivalent měsíčních srážek, ve středu tam meteorologové naměřili 185,4 milimetru za hodinu, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 1927. Nevídané srážky hlásilo také letiště Newark.

„Pro město New York vyhlašuji stav nouze. Máme tu rekordní přívaly deště, silné záplavy a nebezpečné podmínky na silnicích,“ napsal na Twitteru starosta Bill de Blasio. Newyorská policie vyzvala lidi, aby nevyjížděli na silnice. Ve městě zasahují hasiči. Metro je z větší části zavřené a mnoho vlakových spojů i letů z New Yorku i New Jersey bylo zrušeno, popsala BBC. Nepřízeň počasí také zpozdila zápasy na tenisovém US Open.

Ida zasáhla Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále a provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Živel nad pevninou postupně slábl a přesouval se směrem na sever. V Louisianě jsou stále stovky domácností bez proudu a v New Orleans platí noční zákaz vycházení. Pozůstatky hurikánu se ve středu přehnaly také částmi států Pensylvánie a Delaware.

„Jste v životu nebezpečné situaci. Letící trosky mohou být pro lidi bez úkrytu smrtící,“ upozornila NWS obyvatele v okolí města Gloucester City poblíž Filadelfie, nedaleko níž se ve středu večer místního času vytvořilo silné tornádo.

Ve městě Mullica Hill v New Jersey tornádo poničilo několik rodinných domů a v obci Kearny se zřítila střecha pošty, když byli uvnitř lidé. Na sociálních sítích se objevily videozáznamy z míst, kde silný vítr vyvracel stromy a strhával sloupy elektrického vedení.

Americký prezident Joe Biden ujistil, že jeho administrativa je „připravena poskytnout veškerou pomoc, která bude potřeba“, v reakci na poslední přírodní pohromy počínaje rozsáhlými lesními požáry v Kalifornii a konče hurikánem Ida.

Záplavy v Louisianě byly menší než ty, které region postihly během hurikánu Katrina na konci srpna 2005, zdůraznil prezident a k dobru to připsal federálním investicím do systému protipovodňových hrází v oblasti. „Vydrželo to, bylo to pevné, fungovalo to,“ prohlásil Biden. „Musíme opravit elektřinu. Musíme dodat více potravin, paliva a vody,“ dodal šéf Bílého domu.

Tagy: