Hurikán Kirk míří k Evropě, přinese výraznou změnu počasí. Jak se projeví v Česku?

Bouře Babet zasáhla části Velké Británie již ve středu.

Počasí 07.10.2024 (6:51)

Hurikán Kirk dorazí k západnímu pobřeží Evropy ve středu, nápory větru přesáhnou i rychlost 100 kilometrů za hodinu. Jeho vliv se nevyhne ani Česku, informovali v pondělí po poledni experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Již na cestě k Evropě se postupně změní v hlubokou tlakovou níži.

„Nad Atlantikem dosahoval Kirk v pátek 4. stupně Saffir-Simpsonovy stupnice, tedy rychlosti větru přes 210 km/h, během víkendu už slábnul,“ uvedli experti na síti X.

K TÉMATU: Poslední záchvěvy babího léta. Před víkendem se ochladí, na horách začne sněžit

Hurikán se nad oceánem bude přetvářet v mimotropickou cyklónu – hlubokou tlakovou níži. K pobřeží západních států EU pak dorazí během středy, přinese i vítr o rychlosti nad hodnotu 100 km/h.

Postup meteorologického jevu přes západní Evropu ovlivní i Česko. Od jihozápadu k nám bude proudit teplejší vzduch, takže teploty vystoupají ke 20 °C. „V závěru týdne začne do střední Evropy v týlu této níže naopak proudit studený vzduch od severozápadu,“ uvedli experti v příspěvku.

Ve středu tak na východě našeho území může vítr v nárazech dosáhnout i rychlosti přes 50 km/h. Ve čtvrtek dokonce až na 70 km/h. „Středa bude deštivá a i v dalších dnech se objeví místy srážky, denní úhrny ale nepřekročí 15 mm,“ ujistili meteorologové.

Zbytky hurikánu však nejvýrazněji zasáhnou Francii a sever Španělska. „Částečně ovlivní i jih Britských ostrovů, země Beneluxu a Německo,“ stojí v příspěvku ČHMÚ. Způsobit by měly i intenzivní déšť a vysoké vlny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dobrovolník shání přímotopy pro děti i školy, povodně jim zničily kotle

Tagy: