Poslední záchvěvy babího léta: Před víkendem se ochladí, na horách začne sněžit

Podzimní počasí

Počasí 07.10.2024 (6:51)

Po oteplení v první polovině týdne se od pátku do Česka vrátí chladnější počasí. Do čtvrtka se teploty přes den budou pohybovat až kolem 20 °C, ranní mlhy se někde udrží po většinu dne. Od pátku teplotní maxima klesnou zpět k 15 stupňům. Pršet bude výjimečně, o víkendu ale může na hřebenech nejvyšších hor i sněžit. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Poměrně teplo, dynamické a některé dny i větrné počasí a na víkend ochlazení,“ popsal ČHMÚ počasí v týdnu na síti X. Teploty budou podle něj v nížinách atakovat hranici 20 stupňů Celsia zejména ve středu a ve čtvrtek. V ten den může teploměr podle předpovědi ukázat až 21 stupňů.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Kirk se prožene Evropou. Experti znázornili směr extratropické bouře, hrozí i tornáda

V pondělí bude jasno až polojasno, místy se ale mohou tvořit mlhy. „V Čechách přechodně oblačno až zataženo, na západě ojediněle slabý déšť,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Renata Uhlíková. Teploty se podle ní budou pohybovat mezi 15 a 19 stupni. „Při déletrvající nízké oblačnosti budou kolem 13 °C,“ doplnila Uhlíková.

Podobné počasí nás čeká také v úterý. „Většinou bude polojasno, ráno a dopoledne místy, zejména na Moravě a na severozápadě Čech, mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den,“ napsal v předpovědi ČHMÚ. Zároveň se ale oteplí – na teploměru naměříme od 16 do 20 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve středu meteorologové očekávají zataženou oblohu. „Přes den od západu přechod k proměnlivé oblačnosti, ojediněle s přeháňkami,“ informovali. Teploty se ale nadále budou pohybovat relativně vysoko, naměříme 16 až 20 stupňů.

Ve čtvrtek může teploměr podle předpovědi ukázat až 21 stupňů.

V pátek se ochladí a teploty budou nižší i o víkendu, uvedli meteorologové. „Denní maxima se opět vrátí na hodnoty kolem 15 °C Celsia. Na hřebenech nejvyšších hor nemůžeme během víkendu vyloučit ani sněhové vločky,“ dodali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žralok v jezeře uprostřed města. Lidé natočili nezvyklý následek hurikánu Helene

Tagy: